Ситуацията около вратаря и капитан на Байерн и националния отбор на Германия Мануел Нойер става все по-сложна, а скандалът се разраства в пълна степен в един от клубовете, в които това не се случва често. Легендарният страж, печелил световната титла с Бундестима, както и всеки възможен трофей с баварския гранд, нападна в интервю ръководството заради уволнението на личния му треньор и човек, който работи от години с вратарите в Байерн - Тони Тапалович. Заради травмата на Мануел - фрактура на крака, получена на ски ваканция след Мондиала, бе привлечен Ян Зомер, националния страж на Швейцария. Което също бе видяно като удар по Нойер, който ще се завърне в някакъв момент на терена.

Капитанът говори за отношението към него след контузията, за случилото се с Бундестима в Катар - фиаското с ранното отпадане, жеста със запушените усти заради забраната на ФИФА Нойер да сложи капитанска лента с цветове в подкрепа на LGBT движението и още теми, по които обикновено изказванията са премерени. Нойер обаче е откровен - ето избрано от интервюто пред "Зюдойче Цайтунг" и човек от медията "Атлетик".

За травмата

"Добре съм, възстановявам се. Няма да бързам, виждам ясно програмата за терапия. Знам какво да правя, не съм контузен за първи път.

Няма да има дългосрочни последствия, след като фрактурата заздравее. Оптимист съм, ще се завърна скоро и ще бъда също толкова добър, колкото и преди. Как се случи? Ето как - отидох на ваканция в Исландия след световното, а там бях в ужасно психологическо състояние от всичко, случило се в Катар. Тичах по 10 километра на ден. Кой вратар прави това, само някой идиот, нали!?

След това тръгнах на ски преходи, аз карам ски от 30 години. Не беше сложен маршрут, нито нещо рисковано. Имаше нещо под снега и то ме подведе. Паднах, веднага разбрах, че е нещо тежко. Имам висок праг на издръжливост към болката, играл съм с тежки травми и преди, минал съм през много. По-трудно бе не да се справя с болката, а да съобщя на агента си и на клуба."

Реакцията на Байерн

"Всички бяха в шок. Аз също се почувствах виновен, че съм подвел клуба си. От друга страна, уверих ги, че ще се завърна. Също така бях убеден, че Свен Улрайх, вторият ни вратар, ще се справи отлично в мое отсъствие. Когато решиха да вземат Ян, веднага казах - нямам никакъв проблем с това. Чудесно е да имаме двама вратари от световна класа. Гледам на клуба като на нещо важно, Байерн е повече от работно място за мен. Директорът ни Оливер Кан също призна, че е приятно изненадан от моята реакция на трансфера на Зомер. И наистина - това не е проблем. Но след това дойде новината за Тони..."

Уволнението на приятеля му и треньор от дълги години Тапалович

"Ето това бе удар под кръста и ме хвана неподготвен. Разбрах от човек от клуба, след като бе факт. Не разбирам причините, а Тони също не ги разбира. Нокаут. Той е важна част от отбора, не само от нашия, вратарски "тим". Даваше всичко от себе си, затова и решението е изненадващо. Тапа бе ключов не само в подготовката за мачовете и тренировките. Той бе част от отбора.

Спомням си как навремето Юп Хайнкес го взе в Байерн, след като го бе повикал на личен разговор в дома си. И каза, че на клуба трябват хора с отношение, личности, не само добри професионалисти. Томас Мюлер също каза какво мисли по темата, той го познава отлично.

Спечелихме 30 трофея с него за тези години. Наистина - уволнението на Тони е неразбираемо и ме прати на пода.

Това е най-голямото ми разочарование за всички години в Байерн. Естествено, приемам решението, защото нямам избор. Но не значи, че го харесвам."

Какво се случи в Катар?

"Всичко започна още преди Катар. Това първенство бе различно. Не усетихме голяма подкрепа от тук, от Германия. Говоря за хората от федерацията, не за феновете. Това е разликата с всяко от предишните, на които играх. Бяхме оставени сами да се оправяме там.

А и постоянно играхме с камък на шията - политическите и странични теми, върху които се акцентираше преди и по време на турнира. Нещо, което също е ново за нас. Още на лагера в Оман го усетихме. Не успяхме напълно да се фокусираме върху мачовете и това е най-големият проблем.

Говорихме много с шефовете на федерацията по темата с капитанската лента, но реално не получихме подкрепа. Затова и дойде жестът преди мача с Япония. Дали е постигнал някакъв резултат? Не знам, тогава искахме да дадем сигнал. Но изглежда в съвременния свят, както и във футбола, каквото и да направиш, все ще сбъркащ. Реакциите щяха да са същите и ако не бяхме предприели нищо."

Провал на терена

"Още преди световното имаше притеснения. Оман ни надигра в първите минути и трябваше да води срещу нас в последната контрола. Притеснително. После срещу Япония играхме силно през първото полувреме и трагично през второто. После един тежък мач с Испания... И всичко бе изгубено. Не се защитавахме добре като отбор, но това не е нещо ново. Имаме тези проблеми от години.

Дали аз направих силно световно? Не мога да се оценявам сам, но знам, че съм дал всичко, каквото мога да дам.

Обстановката не помогна... Все едно бяхме в джунглата. От 6 часа сутринта някакви животни издаваха звуци, писъци, крясъци. Имаше канарчета, маймуни, всичко... Да не говорим, че хотелът - иначе луксозен като описание, бе доста посредствен. В моята стая прокапа при първия дъжд.

Но това са оправдания встрани от играта. На терена нямаме такива, провалихме се."

За уволнението на Оливер Бирхоф като директор на националния отбор

"Имам мнение и по този въпрос, но не съм убеден, че е нужно да го казвам публично. Вероятно повечето от по-старите играчи в тима, което работят с него от дълго време, ще кажат това, което и аз. А аз само ще кажа, че Оливер искаше най-доброто за отбора. Винаги."

Не е ли това, което всички искат около Бундестима?

"Не, има доста хора, които искат най-доброто за тях.

Именно затова казах точно тези думи - Бирхоф винаги искаше най-доброто за отбора."