Германският футболен съюз прекрати договора на Оливер Бирхоф като технически директор на националния отбор. 54-годишният някогашен централен нападател е силната фигура около Бундестима от 2004-а насам, когато стана мениджър. Позицията бе променена като наименование през 2017-а, но твърдата ръка на Бирхоф и неговото влияние за добрата работа на треньори и играчи, остана.

Той бе човекът, пазил гърба на Юрген Клинсман и Йоаким Льов, а работеше в близко сътрудничество и с Ханзи Флик, настоящия селекционер. Всъщност, те четиримата бяха заедно като екип на Мондиал 2006 - мениджър Оливер, селекционер Клинсман, асистенти Льов и Флик.

На следващите три Мондиала щабът бе Бирхоф/Льов/Флик, а на настоящия в Катар техническият директор бе човекът, който пое ударите със селекционер Ханзи Флик. И е първият уволнен.

Дали и треньорът ще си иде още не се знае.

"Отива си една епоха", написа онлайн изданието на "Кикер" по темата. - 18 години, в които Бундестима бе постоянен фактор, игра два финала - на световно и на европейско първенства, постигна доста. Явно е време за промяна."

Президентът на футболната централа Бернд Нойендорф каза:

"Благодаря на Оливер за прекрасната служба към DFB (германски футболен съюз). - Очакванията ни не се оправдаха на терена в Катар, но не бива да забравяме, че Бирхоф седи зад някои страхотни успехи на германския отбор. Никога няма да забравим триумфа от 2014-а."

Тогава Германия стана световен шампион, а основна заслуга имаше мениджърът - обединителна фигура в лагера на тима.

Разбира се, като играч Бирхоф също остави следа, и то незабравима. Той вкара двата гола на финала на Евро 1996, донесли титлата срещу Чехия (2:1).

Бирхоф (вляво) и Ханзи Флик по време на тренировка в Катар преди отпадането от Мондиал 2022

Снимка: Getty Images