Мажоритарният собственик на Левски - Наско Сираков, даде обширно интервю пред "Спортното шоу на Дарик радио", където говори по актуалните теми около Левски.

"Синята" легенда коментира както финансовото състояние, така и спортно-техническата криза и загубите, а също така не подмина и темата Станимир Стоилов.

Сираков обяви, че към момента опасност от фалит за Левски не съществува, като по тази тема заяви:

"Имаме много по-малки задължения към Общината. Трябва да ги изплатим и тях по най-бързия начин и да погасим лихвите. Те вече не са толкова страшни. За първи път от поне 10-15 години Левски няма лихвоносни задължения към НАП.

До голяма степен мисля, че опасност от фалит не съществува вече за Левски. Казахме го. Миналата година всеки ден носеше 2500 лева лихва, която се трупаше. Нямаше въпрос на избор. Когато отидохме в НАП, поставиха условието 50 на 50 и за една година да бъде изплатено всичко. След сериозни разговори постигнахме договорката 70 на 30%. Когато го обявихме, бившият изпълнителен директор (б.р. - Ивайло Ивков) каза, че никога не би се съгласил на такова нещо и това ще погуби Левски. Видя се, че не е така, а главницата е погасена.

Това, което гласува СОС, означава 50-60 хиляди лева, които трябва на месец да се плащат към общината за 2-3 години. Можем и по-бързо да ги изплатим. Не искам да обвинявам никой, който е командвал процесите. Смятам, че всеки собственик е правил възможно най-доброто според него Левски да успее. Доколко е успявал, хората могат да преценят сами.

Ние за една година сме платили към Агенцията 10.5 милиона текущи и главница. Всички трансфери, които направихме зимата в клуба ще влязат тепърва около 3.8 милиона евро. Много голяма част от парите, които са погасени, са погасени и от европейски мачове, и от феновете, които всеки ден са в клубния магазин.

Говорих през последните 7-8 месеца, че най-важният мач на Левски е с НАП. Сега мога да кажа вече, че сме на път да го спечелим".

Относно Николай Костов и сериозния игрови срив на отбора, Сираков заяви:

"Според мен всички трябва да си дават сметка защо се случи игровият срив. Нашият отбор е с прекалено къса скамейка. Излизайки 4-5 основни играчи от състава, много малка възможност имаш да реагираш. Аз го отдавам най-вече на липсата на основни футболисти. Контузии, от които никога не си застрахован. Не сме очаквали, че двамата ни централни защитници ще се разболеят преди мача във Варна. Ако бяхме в пълен състав, щяхме да изглеждаме по-различно.

До този момент бяхме допуснали общо 15 гола. Явно липсата на основни играчи си оказа своето въздействие. В рамките на 9 дена играхме срещу първия, втория и третия. Едни и същи играха. Нормално да има умора. От физическото състояние на отбора съм най-доволен от мача във Варна.

Нормално е да се коментира физическото състояние. Имахме известен срив в поведението на терена още второто полувреме на мача със Славия. Смятам, че отборът по принцип е подготвен много добре, на база изследванията, които правим на нашите футболисти.

Разговаряме за нов договор на Николай Костов. Формалност е да подпише. Имах пълно доверие и на предния треньор. След 11 мача без победа не ми е минавало през главата да го сменям.

Извиних се на Николай Костов, защото го оставихме по бели гащи. Истината е, че аз бях говорил още миналото лято и му бях обяснил какво е финансовото състояние на клуба и докъде ни се простират възможностите. Исках да вземем още 3-4 играчи зимата, но нямахме тази възможност. Отидохме в Турция с 10 юноши, за да се води нормален тренировъчен процес. Децата са талантливи, но са прекалено малки, за да могат да носят тази тежест, с която се опитваме да ги натоварим.

Няма отбор, който да е застрахован от грешки. Винаги е възможно да сбъркаш. Важното е да доведеш тези грешки до минимум. Ние ще се класираме за евротурнирите, ако заслужаваме. Има шест мача. Колкото повече спечелим от тях, ни доближава. Да, изключително е важно за всички в Левски да се класираме. Ще направим всичко възможно. Миналата година имахме между 4-5 милиона лева приходи от ЕКТ. При всички положения ще е сериозен финансов удар, ако не се класираме, но ще се справим".

Снимка: Bulphoto

Относно феновете и Станимир Стоилов, Сираков заяви:

"Сектор "Б" няма да е затворен. Това, че някой бойкотира, е негов проблем. Всеки може да го направим. Сектор "Б" е отворен и се продават билети.

Превърнахме футбола във война. Клишетата, че футболът е за хората, отдавна не важат. Ние сме категорични, изпратили сме писмо до новоизбрания президент на БФС, че следващите мачове не желаем да има гостуващи привърженици на ЦСКА, когато сме домакини. Още от този сезон. Отказвам да нося отговорност за сериозна травма или недай си Боже смърт. Ако беше на срещата на министъра и беше видял какъв арсенал от ракети бяха съдържани, само едно от тези устройства изстрелва 300 ракети. Ако се стрелят едно по едно, между 65 и 70 минути ще има стрелба. То тоя арсенал е за Украйна, не е за тук. Единственият начин да се свали напрежението за един такъв двубой е да гостуваме без наши фенове и обратното. Не е прецедент в световен мащаб.

Аз и на Филип му казах, че уважавам мнението му. Такива приказки, че футболът е за хората важаха преди 25 години. Сега се води война. Ние не можем да се справим като ръководство и не желаем да носим отговорност. В понеделник я оперираха жената, която я удариха с ракета. Ами следващото, ако е в главата, в окото. Здравето е първостепенно. Няма да има и напрежение. Някои ми каза от нашите, че първата ракета е била изстреляна от феновете на Левски. Това няма значение. Нормалните хора ще ходят със страх на мача. Това ли е футболът за хората.

Не знам в какви времена живеем обаче като гледам отношението на една малка част на нашите фенове към генералния спонсор, на който дължим в огромна степен Левски да го има, не се учудвам, че няма наплив на желание да стане спонсор. То не беше горене на палми, послания, плакати, какво ли не. Можем на тези хора само да сме им благодарни. Използвам случая да благодаря на господин Мило Борисов, че преди две години и половина събра смелост и на Тити Папазов, с когото заедно отидохме при него и го убедихме заедно. Иска ми се да не е така, но би ли спонсорирал нещо, ако знаеш, че ще те плуят по трибуните и ще ти викат какъв ли не.

Станимир Стоилов е минало за Левски и той сам го избра. От тук нататък нямам контакти с него. Не виждам за какво трябва да имам. Треньор е на друг отбор в друга държава. Имаше негово мнение за Левски, аз имах различно. Всеки си гледа своята задача. Аз не съм направил разделението между феновете на Левски. Не съм си тръгнал от Левски, ами Стоилов го направи. Да си забелязал, че спонсорът се бърка в управлението на клуба. Не съм съгласен с това нещо".