Нотингам Форест е славен клуб. Английски спящ гигант, както ги наричат, печелил два пъти купата на европейските шампиони и писал историята на играта. Не е голям клуб, в смисъла на това, че стадионът му не предлага модерни атракции и лукс, не събира повече от 22 хиляди, не печели стотици милиони от глобалната си популярност, маркетинг и мърчандайзинг. Но е славен клуб, несъмнено.

Пред стадиона му "Сити Граунд" има статуя на Брайън Клъф - един гениален треньор, който през 70-те поема отбора във втора лига, събира играчи "оттук-оттам", прави тима шампион на първа дивизия и два пъти - на Европа. Затова е тази статуя.

Дали ще има един паметник и на Евангелос Маринакис, все още никой не може да предвиди.

Снимка: Getty Images

Той е собственик на клуба от 5 години, като около него има определена аура, феновете си го харесват, а всяко негово появяване на стадиона не остава незабелязано. И как иначе - гъркът е близо 130 килограма, висок над 190 сантиметра. Огромен и брадат, гръмогласен, с широка крачка и човек, който смело ходи сред привържениците, независимо, че е милионер и собственик.

Маринакис е странна птица. Той притежава и е президент на любимия си Олимпиакос в Гърция от 12 години. Роден през 1967-ма именно в кварталите на Пирея, най-тясно свързани с червеното и бялото на Олимпиакос, Евангелос расте като болен фен на отбора.

След успехите си в пристанищния бизнес, с морски транспорт, с товари за Азия и Африка, с други местни начинания в Пирея, момчето е достатъчно състоятелно, да поеме контрол над клуба. Едновременно влиянието му в политиката също се засилва и през 2014-а, след местните избори, става част от Общинския съвет на Пирея. Тогава "Ройтерс" пише, че никога в историята бизнесът и политиката не са били толкова открито и очевидно свързани, без дори да се опитват да го завоалират, както в случая с Маринакис.

Едновременно с това местните го уважават за социалната му дейност. Организира инициативи за хора в нужда, храни бедни и гладни, дава сериозни пари за култура и спорт. Но тъмните сенки също не са малко. Като например обвиненията за наркотрафик, прикрит зад вече много мащабния му корабен бизнес. През 2014-а го разследваха гръцките власти, Европа също се заинтересува. Не откриха нищо.

Embed from Getty Images

Във футбола нещата също са сериозни. Олимпиакос е доминатор в Гърция, но скандалите са ежедневие. Преди години Джибрил Сисе, звезда на Панатинайкос, се оплака, че Маринакис и гардовете му го атакували и удряли след дерби, в коридорите на стадиона. Тогава УЕФА наказа клуба с глоба, а гръцки съд гледа гражданско дело, но оневини боса.

Бе замесен и в големия скандал с уредени мачове от 2015-а, както повечето водещи фигури от футбола в страната. Съдията Танаси Якос излезе пред медиите и каза, че едрата фигура на боса е влязла през вратата на съдийската стая след мач и е бил плашен с бой, след като през първото полувреме Олимпиакос губел в резултата. Маринакис се усмихна пред камерите часове по-късно и каза, че наистина е влизал, за да пожелае успех на съдиите. Колко мило, нали?

От пет години е в английския футбол, въпреки че УЕФА и местната Футболна асоциация никак не бяха доволни от това. А през миналия сезон Нотингам се върна във Висшата лига за първи път от 23 години, но без да е правил гръмки трансфери или да е харчил безогледно парите на гърка.

Embed from Getty Images

Маринакис назначи треньора Стийв Купър, направил Англия световен шампион до 19 години. Той пък сглоби здрав отбор от неособено известни играчи, спечели промоция и с това големите пари дойдоха в Нотингам (156 милиона паунда са само гарантирани от влизането във Висшата лига).

И Маринакис изведнъж развърза собствената кесия, сякаш вдъхновен от постижението. През лятото Форест взе 22-ма нови играчи за общо 145 милиона лири. Това са два нови отбора, не един! Сделките бяха тема номер едно в Англия, защото е нечувано елитен тим да привлече толкова нови наведнъж. И имаше имена сред тях, сериозни имена - Ренан Лоди от Атлетико, Ремо Фройлер от Аталанта, Омар Ричардс от Байерн, Джеси Лингард и Дийн Хендерсън от Манчестър Юнайтед, Нико Уилямс от Ливърпул...

Форест не върви добре в първенството. Последен е, казано направо. Маринакис е на всеки мач, като това е единственото място на скромния и малък стадион, което изглежда като трон. То е двойно (по видими причини), със специално покривало, чисти се внимателно преди всеки двубой и се откроява от всяка точка на арената. Това е мястото на боса. "Аз съм почти Бог с това, което правя", е една от фразите, които през годините са формирали имиджа на бизнесмена. Е, поне крал, като гледаме трона.

Снимка: Getty Images

Маринакис сложи сина си - 23-годишния Милтиадис (снимката горе), да управлява оперативно и ежедневно Форест. В клуба бяха леко шокирани в началото, но... това е думата на собственика.

Купър, който вкара отбора в елита, бе пред уволнение само пред 20 дни след серия загуби. Той не може да напасне състав от всички тези нови играчи, които реално не се познават и стават тим в движение. Бе пред уволнение в петък, 23 септември, а в сряда, 28-ми същия месец, получи предложение за нов договор. На 3 октомври Нотингам падна с 0:4 от Лестър и предложението бе оттеглено. Няма и уволнение... все още, но Купър е на ръба. Такъв е този бос. При него настроението и мнението бързо се сменят.

Феновете и в Пирея, и в Нотингам, си го харесват. Показва отдаденост и не пести парите си за отборите. Но думи като "непоследователност", "непредивимост", "избухливост"... Също идват наум сред по-аналитично мислещите привърженици.

Все пак това е първият му сезон като собственик на клуб в най-силната лига в света - Висшата на Англия, така че оценките ще се дават през май догодина. Но няма съмнение, че той е различен.

Снимка: Getty Images