Тарибо Уест може и да не е познато име за съвременните футболни фенове, но тези, които следят играта от по-дълго време, със сигурност помнят тази култова нигерийска фигура.

Бившият защитник може да се похвали с престои в двата милански гранда - Интер и Милан, играл е още във френската Лига 1, Премиър лийг. Ла Лига и Бундеслигата, както и за сръбския Партизан, а пък за националния тим на Нигерия има 42 мача и олимпийски златен медал.

Братнителят веднага изскача в съзнанието най-вече заради култовите си прически, а сега, близо петнадесет години след края на кариерата си, заниманията му са далеч от футболния терен. 48-годишният африканец, който изненадващо или не бе замесен в скандал за възрастта си още в дните си на играч, днес е... пастор.

Уест бе и истинска легенда на знаковата електронна поредица Champioship Manager и по-конкретно изданието от 2001/2002, a в кариерата си в реалния живто има доста култови случки, една от които казва достатъчно за това защо сега се е решил да бъде именно в служба на Бог.

Нигериецът се обръща към религията малко след второто си участие на световно първенство - Мондиал 1998 във Франция, където мери сили и с националния отбор на България, макар че и малко по-рано има любопитен момент, свързан с вярата му.

Снимка: Getty Images

През 1996 година, когато играе за Интер, опитва да убеди треньора си Марчело Липи да го пуска да играе само на стадиони, за които Господ му е говорил. Разбира се, аргументът не е достатъчен за легендарния треньор, но пък е показателен за вижданията на Уест.

"Като много футболисти и аз имах свещени ритуали и суеверия. Преди всеки мач палех свещ и държах магически камък, който ми бе донесен от Израел", разказва в интервю години по-късно сегашният пастор.

През 2014 година основава собствена църква, посредством която цели да помогне на нуждаещите се бездомни хора в Милано, както и на множеството нигерийски жени, които са пристигнали в страната, за да проституират.

"Давахме им подслон, намирахме им работа и им помагахме да се сдобият с легални документи", добавя той.

Днес пастор Тарибо има и своя собствена фондация, която помага на нуждаещи се деца.

А редом до шампион на Франция и Сърбия, носител на Купат на УЕФА и олимпийски шампион, в биографията на Уест съвсем спокойно може да бъде записано и "Божи човек".