На 30 април 1994 г. футболът каза "сбогом" на една легенда. Не играч, треньор или фигура с голяма значимост за спорта.

А една бетонна трибуна, която близо 90 години бе символ на най-страстната подкрепа и оригиналност в чувството за хумор и песните. Това със сигурност е най-популярният сектор на стадион в света - "Коп", зад една от вратите на "Анфийлд" в Ливърпул.

На този 30 април преди 26 години оригиналният сектор за последен път се напълни с над 20 хиляди фенове, за да изгледа мача Ливърпул - Норич.

Той бе загубен от отбора на терена, но какво шоу направи морето с шалчета и знамена на трибуната!?

Час преди мача "Коп" бе препълнен, правостоящ и изглеждащ така, сякаш е побрал в себе си 40-50 хиляди.

На игрището бяха извикани куп герои от историята на клуба - Кени Далглиш, Томи Смит, Фил Томпсън - сам фен от сектора, преди да стане играч на тима, Джо Фейгън, както и Неси Шенкли - вдовицата на покойния вече по това време Бил Шенкли.

Защо този ден бе значим?

И днес трибуна "Коп" на стадион "Анфийлд" си има. Но тя е модерна с нейните седящи места, удобни и широки пътеки, барове зад сектора и т.н.

Подкрепата от нея пак е силна, но няма нищо общо с уникалността на стария "Коп" - "трибуната, която вкарваше голове".

Така я нарече легендарният Брайън Клъф, водил отборите си в безброй мачове срещу Ливърпул на този стадион.

"Спайън Коп", както е истинското име на сектора, се появява зад вратата откъм улицата "Уолтън Брек Роуд" през 1906 г., когато Ливърпул току-що е коронясан като шампион на Англия за втори път. Напливът за билети от хора в града, които искат да гледат отбора, расте.

Трибуната получава името си от историческа местност в Натал, Южна Африка.

Embed from Getty Images

Шест години по-рано, през 1900-ата година, над 300 британски войници загиват там, защитавайки хълм с името Спайън Коп. Над 900 са ранените.

Победата на бурската армия отеква мощно по целия свят, а битката става легендарна и символна за войната на британците с бурите.

Това не е единствената трибуна "Коп" - на още 17 стадиона в Англия и 5 във Франция се появява сектор с такова име. През годините много от тях са прекръстени, но не и най-прочутата от тях - в Ливърпул.

През 1928 г. стадионът е реновиран, а секторът зад вратата побира вече близо 30 000 фенове. Той е плашеща гледка - море от глави, плътно наредени една до друга. И постоянно пеещи. Първата трибуна на Острова, която измисля песни и не спира да ги пее на мачовете. Не просто скандиране на името на отбора, а футболни песни.

Embed from Getty Images

На "Коп" са посветени предавания, филми и книги през годините.

Йохан Кройф разказва в автобиографията си как в края на 60-те е "замръзнал" при вида на пеещата тълпа, когато с Аякс играе на "Анфийлд". И той е само един от стотиците играчи на съперници, усетили особената сила на трибуната.

Това е секторът, който аплодира вратарите на гостуващите отбори, когато те отиват да заемат мястото си пред него. Случва се и на най-големите мачове - например при последния такъв, преди футболът да спре. Тогава Ян Облак бе аплодиран при гостуването на Атлетико срещу Ливърпул в Шампионската лига.

Жребият преди мач е ритуал, като капитанът на домакините винаги иска да избере поле, а не топката. И избира Ливърпул да напада към "Коп" след почивката. Разбира се, когато гостите спечелят жребия, опитват да развалят "магията" и избират да защитават полето пред трибуната от първата минута.

"Те изсмукват топката във вратата", смята Кевин Кийгън, който е един от героите на "Коп" през 70-те години.

Embed from Getty Images

Оригиналните песни нямат край - може да се почне от хита "Безгрижни ръце", който звучи цяло второ полувреме по адрес на вратаря на Лийдс Гари Спрейк, задето си е хвърлил топката във вратата с кошмарна грешка.

Хуморът на трибуната са изпитали и противниците, но и своите играчи. Понякога и те са обект на шеги.

През 1994-а на 30 април "Коп" си устрои едно последно парти - час преди и час след мача, никой не напускаше трибуната. Песни, факли и знамена. Дори страхотният победен гол за Норич на Джереми Гос не вгорчи настроението, а напротив - секторът аплодираше изпълнението. 

Все пак то се оказа последното пред стария "Коп", а и бе красавец - нищо, че влезе във вратата на Ливърпул.

Embed from Getty Images

Седмица по-късно клубът започна разрушаване на тази прастара футболна институция с багери, за да изникне новата, изцяло седяща и напълно различна версия на "Коп".

Онзи, оригиналният, е със сигурност най-популярната трибуна във футбола.

 

 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos