Отборът на Иран се сблъска с неочакван проблем ден преди старта на Световното първенство в Русия. Тимът на селекционера Карлуш Кейрош бе първият, пристигнал в страната за адаптация и е в отлично настроение след силна квалификационна кампания и добри резултати в последните 2 години.

Но иранците останаха... без обувки. Гигантът за спортна екипировка Nike изтегли цялата си доставка за тима и му забрани да играе и тренира с негови бутонки.

Мярката е част от наложената икономическа санкция на САЩ върху Иран, дошла преди месец. Тогава президентът на Щатите Доналд Тръмп се оттегли от "ядрената сделка" между Иран и световните суперсили.

Няколко големи американски компании вече нанесоха сериозен удар, като се изтеглиха от всякакви бизнес отношения с Техеран. Nike неслучайно действа точно сега - дни преди шампионата и пред очите на целия свят...

"Като компания от САЩ ние не можем да снабдяваме с екипировка отбора на Иран, предвид санкциите, обявени от нашата страна", съобщи компанията официално.

Иранската федерация поиска незабавна помощ от ФИФА, за да реши проблема.

Новината предизвика гняв в социалните мрежи, и то не само сред иранците. Тя идва часове преди първия мач на отбора на Мондиал 2018 - срещу Мароко в петък.