Тази вечер в Париж, България и останалите европейски нации ще научат състава на своите групи и опонентите си за турнира Лига на нациите, който ще се проведе през есента.

Макар мислите на почти половината членки на УЕФА да са свързани с предстоящото Европейско първенство, то за останаталата част от отборите, сред които и България, следващите официални мачове на хоризонта ще са именно тези от Лигата на нациите.

На фона на противоречивите мнения за надпреварата, която стартира своето четвърто издание, едно твърдение за нея е факт, а именно, че тя дава втори шанс за участие на голям форум на по-скромните нации, към които за жалост ще трябва да включим и родния национален тим.

Този път изданието на Лигата на нациите ще има своето отношение към квалификациите за Мондиала, които в класическия вид ще са истинска мелачка, чрез която до шампионата на планетата през 2026-а ще достигнат едва 16 нации.

Но да се върнем към Лигата на нациите и това, което предстои в четвъртото издание на този турнир.

България отново ще бъде част от Лига "С", или третата по сила лига, където 16-те отбора ще бъдат разделени на четири групи по четири тима, които ще играят по два пъти помежду си.

В тази Лига "С" България се намира във втора урна, което означава, че жребият ще ни прати срещу по един отбор от останалите три урни, които изглеждат по следния начин:

Урна 1: Румъния, Швеция, Армения, Люксембург

Урна 2: БЪЛГАРИЯ, Азербайджан, Косово, Фарьорски острови

Урна 3: Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър

Урна 4: Беларус, Естония, Латвия, Литва или Гибралтар.

Снимка: AP/БТА

Мачовете са насрочени за септември, октомври и ноември, като победителят от всяка група ще бъде част от Лига "В", а освен това ще получи и своя втори шанс в квалификациите за Мондиала. Не големи, но все пак съществени шансове.

Един от отборите, спечелили своята група в Лига "С" на турнира със сигурност ще участва в баражите за Мондиала, ако разбиа се преди това не е успял да го направи чрез квалификациите.

Като пример може да посичим отборът на Уелс, който през 2020-а спечели точно нашате група в Лигата на нациите, а впоследствие игра бараж за Мондиала и го гледахме в Катар сред най-добрите на планетата.

Разбира се, Лигата на нациите преди Световно първенство не носи същите дивиденти като преди Европейско, подари простата причина, че просто по-малко отбори се класират на форума.

Но евентуално спечелване на група ще прати България в Лига "В", а това би означавало почти сигурно участие на бараж за Евро 2028 при провал в квалификациите, колкото и далечен и сложен сценарий да изглежда това.

Разбира се, че и да оставим сметките встрани, позитивното участие и спечелването на група в подобен турнир може да подейства доста позитивно на и без това смазаният ни психически от представянето в последните години отбор.

През ноември Илиан Илиев показа в първите си мачове, че може да е равностоен като отбори на Сърбия и Унгария, а истината е, че в Лигата на нациите ние по-силни от тях няма да срещнем.

Естествено, че жребият може да ни сервира някои любопитни мачове, като например нови сблъсъци срещу Северна Македония. Помните напрежението и цялата драма, най-вече от лагера на опонентите около последните ни сблъсъци с този състав, особено след като ги бихме в Скопие.

Снимка: БТА

Водач на нашата група може да бъдат други наши съседи в лицето на Румния. Отбор, който не сме срещали в официален мач от онези квалификации за Евро 2008, когато за една точка изпуснахме участие на голям форум.

Водач на групата ни може и да е нашият кошмар на национално ниво - Швеция.

Снимка: Getty images

Всичко ще се определи тази вече от 18:30 часа наше време в Париж, а ето и урните за всички лиги в турнира.

Лига "А":

Урна 1: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия

Урна 2: Дания, Португалия, Белгия, Унгария

Урна 3: Швейцария, Германия, Полша, Франция

Урна 4: Израел, Босна, Сърбия, Шотландия

Лига "В":

Урна 1: Австрия, Чехия, Англия, Уелс

Урна 2: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия

Урна 3: Словения, Ейре, Албания, Черна гора

Урна 4: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

Лига "С"

Урна 1: Румъния, Швеция, Армения, Люксембург

Урна 2: БЪЛГАРИЯ, Азербайджан, Косово, Фарьорски острови

Урна 3: Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър

Урна 4: Беларус, Естония, Латвия, Литва или Гибралтар

Лигa "D" (Няма квота за участие в баражите)

Урна 1: Литва или Гибралтар, Молдова

Урна 2: Малта, Андора, Сан Марино, Лихтенщайн