Саудитска Арабия няма никакво намерение да намалява оборотите на футболната си инвазия към Европа.

След куп трансфери за близо 900 милиона долара през януари и лятото на тази година, довели в страната някои от най-големите звезди на новото време в играта, сега идва ред на... реферите.

Да, лигата иска да привлече 10 от най-силните футболни съдии на Европа, които да ръководят мачовете от първенството, в което играят Роналдо, Неймар, Бензема и още куп асове.

Идеята е не просто да се викат арбитри за конкретни мачове, както се случваше и досега, а да се ангажират с договори като професионалисти, на пълен работен ден и за цялата година.

Георги Кабаков, най-добрият български съдия, има осем мача в първенството на Саудитска Арабия за последните три години. Два от тях бяха през 2023-а.

Но сега става дума за друго - пълен ангажимент и огромно заплащане.

 

Според английския "Таймс" то ще е поне четири пъти по-голямо от това, което получават изключително добре платените английски професионални рефери в момента.

А това, когато говорим не само за англичаните, а и за най-силните арбитри на Германия, Италия, Франция и Испания, може да се окаже твърде добър стимул, за да бъде отказано.

Един въпрос остава отворен.

Ако приемеш офертата от Саудитска Арабия и подпишеш за година или две там, как ще погледне УЕФА на това и оставаш ли извън играта за Шампионска лига, най-големите турнири на националните отбори в Европа и т.н.?

Отговорът е по-скоро "да", поне така твърди изданието, публикувало информациите по темата - "Таймс".

Но при огромната разлика във финансово отношение, то може да се окаже, че чисто икономически три години в Саудитска Арабия са по-добро решение от 10 на нашия континент, дори и с най-силните мачове в най-важните турнири...