Нова Зеландия и Соломоновите острови ще излъчат представителя на зона Океания, който ще се бори за място на Световното първенство в Катар.

Именно тези два тима ще се срещнат във финалния мач на 30 март в катарската столица Доха, а победителят от него ще бъде част от бараж срещу представител на Северна Америка.

Естествено, че фаворит в целия турнир на Океания е именно отборът на Нова Зеландия, който единствен е съставен от професионнални футболисти.

Въпреки това обаче новозеландците не впечатлиха, макар да продължават по план да преследват своята цел.

Днес кивитата победиха само с 1:0 отбора на Таити в полуфиналния сблъсък, който бе решен с гол на левия краен бранител Либертао Какаче.

Играчът на италианския Емполи се разписа в 71-ата минута за успеха, който дойде доста трудно заради липсата на активност в новозеландската атака, защото протинвикът Таити така и не отправи точен удар и рядко преминаваше центъра на терена.

Далеч по-атрактивен бе другият полуфинален сблъсък, в който отборът на Соломоновите острови победи Папуа Нова Гвинея с 3:2.

Именно Нова Зеландия и Соломоновите острови са отборите от зона Океания, които заемат най-виско места в ранглистата на ФИФА, 110-а и 142-а позиция.