Екваториална Гвинея, Йордания и Бахрейн изпревариха България след последното обновяване на световната футболна ранглиста на ФИФА.

Новото подреждане идва след двата континентални турнира - Купата на Африка и Купата на Азия, които донесоха сериозен прогрес за успешно представилите се отбори в тях.

Разбира се, че в този период европейски отбори като България нямаше как да трупат точки, но това не смекчава неприятният факт, че страната ни е футболна сила №83 в света.

Сред екзотичните отбори, които се наместиха пред нас са именно един от хитовете на Африка - Екваториална Гвинея, както и националният тим на Бахрейн.

Съвсем логично с огромен скок се отчете и тимът на Йордания, стигнал сензационно до финала в турнира за Купата на Азия. Скок от 17 позиции за страната и 70-място в новата ранглисста.

Пред България продължават да са националните тимове на страни като Ел Салвадор, Оман, Кабо Верде, Узбекистан, ДР Конго, Буркина Фасо, Ямайка и Ирак.

Сред европейските страни България е на 38-о място от общо 55 членки на УЕФА, като непосредствено зад нас във врата ни диша Люксембург, който е и наш съперник в тазгодишното издание на турнира Лига на нациите.

Иначе и след двете континентални купи, нито един тим от Африка и Азия не влезе в топ 10 на света, а най-предно класираният тим продължава да е Мароко с 12-ото си място.

Шампионът на Африка - Кот д'Ивоар, отбеляза скок от 10 позиции до 39-о място, докато азиатският шампион Катар скочи с 21 места и е №37.

А ето и как продължава да изглежда топ 10 на света: 1. Аржентина, 2. Франция, 3. Англия, 4. Белгия, 5. Бразилия, 6. Нидерландия, 7. Португлаия, 8. Испания, 9. Италия, 10. Хърватия.