Българският национален отбор по футбол влиза в нов експеримент на ФИФА, който бе официално обявен като структура късно вечерта в понеделник от световната централа.

Това е серия контроли между отбори, наречен FIFA Series. Стартът на пилотния проект е през март с 20 отбора, а нашите национали ще са в нещо като групов формат, редом с тимовете на Азербайджан (домакин), Монголия и Танзания.

Идеята на експеримента е да се организират мачове на отбори, които по-трудно намират сериозни съперници за датите, освободени за "прозорец" на националните отбори. За съжаление, очевидно сред тях е и България, а компанията не само в нашата "група" ни показва, че това не е кой знае какъв повод за гордост.

Идеята е тези тимове да не пътуват на големи разстояния, за да играят по два или три мача в тези паузи за националните тимове, а да са на едно и също място в нещо като минитурнирен формат. Няма точки, класиране или финансови стимули, но се прави за улеснение на отборите.

ФИФА покрива пътните разходи на съставите, което прави проекта да изглежда съвсем като "помощ" за най-малко състоятелните и способни да си организират престижни двубои нации.

От 18 до 26 март четирите локации са:

Азербайджан:

Тук ще се съберат Азербайджан, Монголия, Танзания и България, като нашите ще срещнат домакините (25 март) и танзанийския тим (22 март).

Алжир:

Алжир, Боливия, Андора, Южна Африка

Шри Ланка:

Шри Ланка, Папуа Нова Гвинея, Бутан, Централноафриканска република

Саудитска Арабия:

Тук ще има две групи, в които влизат Кабо Верде, Екваториална Гвинея, Гвиана, Камбоджа (група А) и Гвинея, Вануату, Бермуда, Бруней (група В).

По този начин ФИФА дава възможност за мачове с отбори от други континенти и конфедерации, и улеснява логистиката на държави, които явно имат проблем с нея.

FIFA Series изобщо не ни поставя в светлината на сериозна футболна нация, като гледаме компанията, в която влиза българският национален отбор.