Някога, при това сякаш не толкова отдавна, Депортиво Ла Коруня всяваше истински страх дори и сред най-големите отбори в Испания. Гостуванията в Галисия бяха едни от най-трудните за който и да е тим от Ла Лига, а СуперДепор имаше и своите славни европейски вечери.

Но тези времена са в историята. Защото от следващия сезон Депортиво ще се подвизава в третото ниво на професионалния футбол в страната - Сегунда "Б". При това за едва втори път в историята си, а случайно или не първият бе преди точно 40 години - през сезон 1980/1981.

Шампионите на Испания отпреди две десетилетия завършиха сред изпадащите в Сегунда дивисион, за да хванат асансьора надолу към един от най-ниските моменти в същестуването си.

Депортиво си тръгва от втора дивизия с мач по-малко, защото съперниците им от мадридското предградие Фуенлабрада нямаше как да играят поради заразяване с COVID-19. Победите на Албасете и Луго в последния кръг пък направиха така, че дори при изиграване на мача и евентуална победа срещу столичани, северняците отново щяха да са сред четирите изпадащи тима.

Всеки един от тях е бил в Примера в даден момент от историята си, но нито един от другите три - Нумансия, Естремадура и Расинг Сантандер не може да се похвали с постиженията на Ла Коруня.

Сезон 2019/2020, който бе под №113 в клубната история, гарантирано ще бъде запомнен като един от най-странните и тъжни за Депортиво.

История, в която личат и имената на българи, след като синьо-бялото райе са носили от Емил Костадинов, Илиян Киряков и Атанас Киров. История, в която има и не един и два трофея, както и множество европейски участия, включително пет последователни такива в Шампионската лига.

Този сезон двама различни треньори не успяха да спасят славния някога клуб, а най-добрите голмайстори на отбора завършват с по... 5 отбелязани гола всеки. Сезон, който всички ще искат да забравят възможно най-бързо.

Преди 40 години, когато за първи път футболистите на Ла Коруня играха в Сегунда "Б", те спечелиха промоция моментално, а дали това ще се случи и сега ще покаже само времето...