Мечтата на феновете на Нюкасъл за бляскаво бъдеще, финансирано със стотици милиони от Саудитска Арабия няма да се случи. Консорциумът от кандидат купувачи, за който още през април се твърдеше, че е постигнал разбирателство със сегашния собственик Майк Ашли обяви, че оттегля офертата си.

По непотвърдена информация групата, финансирана от принц Мохамед бин Салман, имаше договорка да закупи "свраките" за сумата от 300 милиона паунда и след това да ги превърне във втория суперотбор във Висшата лига, захранван от петролните пари от Близкия изток. Първият (и единствен към момента), разбира се, е Манчестър Сити.

"Като изцяло автономен инвеститор, бяхме фокусирани върху това да изградим дългосрочно бъдеще за клуба, феновете и общността на града. Останахме отдадени на тази сделка дори и в тежките времена на глобална неясност, но всичко се проточи прекалено дълго и разбирателството между инвеститорската ни група и собствениците на клуба няма да бъде продължено", гласи официалното съобщение.

Кандидатите бяха проучвани сериозно от ръководството на Висшата лига заради близостта си с властта в Саудитска Арабия. На практика множество източници сочеха, че държавата щеше да се превърне в собственик на английския клуб.

Чи Онуура, която е депутат в британския парламент от град Нюкасъл дори изрази готовност да потърси сметка на Висшата лига, защото според нея дългото разследване от страна на ръководните органи на първенството също е изиграло своята роля за провала на сделката.