Какво се е случило в лагера на англичаните в понеделник, когато тимът бе събран за лагер преди мачовете с Черна гора и Косово? Защо една от звездите на европейския футбол бе отпратена от състава, после върната, а накрая се извини публично чрез социалните мрежи?

Платформата TheAthletic разкри по разказ на друг футболист от отбора как са се разиграли събитията в скандала между Рахийм Стърлинг и Джо Гомес, как са реагирали селекционерът Гарет Саутгейт и лидерите на отбора. Историята е интересна, ето я.

Самото спречкване на двамата - физически и вербално, е продължило съвсем кратко, но е последвано от събития, които с часове са изместили фокуса на отбора от тренировките към скандала.

Около обяд в понеделник (12,30 ч местно време), групата с играчи на Ливърпул се появява в помещението за играчите в базата "Сейнт Джордж" на националния отбор. Джо Гомес, както и останалите, минават и поздравяват всеки от пристигналите преди тях футболисти един по един. Гомес стига и до Стърлинг, който е седнал край маса с храна и отказва да му подаде ръка.

Вместо това изстрелва: "Е, мислиш, че си голяма работа ли?!", след което скача и опитва да хване за гърлото защитника. Тогава нанася и драскотина с пръстена си на бузата му, но далеч по-грамадния футболист се отдръпва крачка назад и избягва хватката. През масата лети храна, обърнати и счупени са чинии, а Стърлинг продължава да крещи и буйства.

Намесват се Джордан Хендерсън, Хари Кейн и вратарят Пикфорд, които разделят двамата.

Всички са шокирани, а футболистът, който разказва историята, добавя: "Рахийм се държеше като малко дете, изпадна в истерия."

Корените на скандала са в неделното дерби Ливърпул - Манчестър Сити (3:1). Тогава Гомес влезе като резерва и застана на десния фланг на отбраната, за да спира Стърлинг. Минути преди края след нарушение на защитника, двамата се спречкват, а Гомес буквално го отмества и се усмихва на опитите на Рахийм да му потърси сметка за фаула.

След последния сигнал в неделя, двамата са си подали ръка и всичко би следвало да свърши там. Но във вестниците из Англия в понеделник е избрана именно тази снимка (основната), като заглавията подчертават, че Ливърпул е "бил по-голям от Сити", към фотоса, в който габаритите на двамата са очевидно различни. Това е влудило Стърлинг, според неговите съиграчи - сякаш с разликата в ръста се показвало превъзходството на съперниците му. И при пристигането на Гомес, нервите взели връх.

Защитникът не отвръща по никакъв начин - нито с обиди, нито с посягане или физически контакт.

Той е изключително разочарован, първоначално мисли, че това е някаква шега. После обаче разбира, че не е. И се отдръпва на отдалечена маса. Гомес има славата на един от най-тихите в отбора така или иначе, въпреки че физическата му сила предполага, че не би имал против каквато и да е конфронтация.

Минути по-късно на мястото вече е и Гарет Саутгейт, който е взел своето решение. Той съобщава на капитана Хари Кейн и на Стърлинг, че крилото на Сити си събира багажа и се прибира у дома. Няма да се разчита на него за мачовете с Черна гора и Косово.

В 19 ч обаче, точно преди Рахийм да напусне лагера, селекционерът го спира и свиква среща с целия отбор, като подчертава - ако се извини на Гомес пред тима, може да остане в лагера. След като това е факт, Кейн също говори и иска Стърлинг да остане от името на целия тим. Саутгейт обаче държи за някакво наказание и то е - отсъствие от първия от двата мача. Това е достатъчно.

Оказва се, че това не е първо спречкване на Стърлинг с Гомес. В дните след победата над България с 4:0 на "Уембли" и преди 5:3 над Косово, по време на тренировка двамата влизат в единоборство рамо в рамо и Рахийм отново налита на бранителя.

Тогава Саутгейт го обръща на шега: "Трябваше да видите Стърлинг онзи ден, той не обича да губи дори в тренировките, почти изпадна в истерия. Неговата природа е такава, той постоянно трябва да печели."

Източник от отбора коментира още, че не всеки от играчите е доволен от случилото се и реакцията на селекционера.

Бивши играчи като Гари Невил и Рио Фърдинан също изказаха мнение и нарекоха случая "нещо обичайно" за лагерите преди мачове. Винаги се е случвало и ще се случва, просто не бива да излиза извън отбора.

В този случай обаче скандалът бе изваден пред медиите и стана световно достояние.