Изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков бе гост на SportCast на Dir.bg, а вие видяхте и чухте неговото откровение за всичко случило се в последните месеци, седмици и сътресенията в "синия" клуб на живо.  Последният от тримата основни "герои", замесени в скандалните и земетръсни събития от изминалите две седмици в Левски, за първи път коментира процесите на "Герена" след пресконференцията и оставката на треньора Станимир Стоилов. Въпросите към доскорошния втори най-силен човек в клуба бяха много. Името му се споменаваше често в тези 14 дни и от двата "лагера" в "синия" конфликт. Той трябва да бъде освободен от поста му и формално съвсем скоро, след като по време на Общото събрание на 6 април стана ясно, че такова е решението на собственика Наско Сираков.

Ето избрано от думите на Ивков:

Има ли вариант за връщане в Левски

"С тези хора като управление, не виждам как. Левски има нужда от работещ изпълнителен директор. Да ме махат час по-скоро и да мислят за нов човек."

Болката

"Остава болка и остава рана. И за някои от нещата, които чух и в които бях обвинен, ще потърся правата си."

За Сираков

"Не съм скрил нищо никога от Сираков. Освен в края на нашите взаимоотношения, когато той спря да говори с мен и аз не считах за нужно да го уведомявам за всичко."

Цялото откровение на Ивков вижте тук:

Къде е началото на раздора?

"Десетте процента в договора за управление - това е костилката, от която започна раздорът. Бяхме на един обяд със спонсорите, но не се говори за това, което аз исках - именно тези десет процента.

Наско каза - спокойно... Аз отвърнах, че няма да продължа да работя за Левски, ако не махнем от договора даренията, таксите в школата и членските и абонаментните карти.

От тези 750 000 лева, които спонсорите казаха, че са фактурирани, можеше да са двойни. Нямало да си ги искат... Че те декември месец си поискаха едни 200 хиляди лева, дадени като заем на Левски преди моето идване. И си ги взеха."

За Станимир Стоилов

"Стоилов не чувстваше подкрепа според мен. След финала за Купата срещу ЦСКА, когато "синя" България бе в еуфория, той каза: Не обещавам, че ще надградим. Ситуацията бе тежка. Фалитът висеше като дамоклев меч над Левски.

Аз не виждах как ще вземем лиценз в началото, но след тази кампания започна невиждан паричен поток към клуба, хората ни повярваха и ни подкрепиха.

И тогава дойде тази купа, която не бе логична. След това дойдоха европейските турнири, дойдоха въжделенията. Някой се сети, че с Мъри ставаме твърде популярни и нещата тръгнаха в друга посока.

От ден първи не бяхме желани в клуба, особено аз. Трябва да си представите в каква ситуация бе тогава Левски. Не ставаше с лозунги, трябваше да се свърши работа. Принципът бе "силен и независим Левски", а това означава - автономен клуб.

Стоилов ми каза миналото лято: Искаш ли след мача с ПАОК да си дадем оставките. Тогава аз му казах - не, не можем да направим това. Сега не бива да го правим, на път сме да осъществим мечтата си. Представяте ли си тогава да си тръгнем как би изглеждало?

Мъри дойде и зарази всички с отношението си и работата си. Аз самият никога не съм работил толкова много през живота си."

По темата с генералния спонсор и взаимоотношенията с Левски

"Един човек от Надзорния съвет спрях да го поздравявам и просто го подминавам - Венци Димитров (финансов експерт на спонсора) се казва. Той си позволи клевети по мой адрес.

Има 7-8 договора с генералния спонсор. Не ги харесвах още от началото.

Но вярвах, че ще успеем да накараме тия хора да се запалят по идеята Левски и в началото успявахме.

В единия договор пише още от член 1, че Левски възлага управлението, а те поемат управлението. За мен този договор е по-скоро договор за източването на клуба. И аз поисках преразглеждането му, както и на цялостните взаимоотношения със спонсора."

Може ли спонсор да управлява клуб?

"Знам как седят нещата по правилата на УЕФА, но не мога да кажа всичко, защото не е в интерес на клуба. Юридически не е възможно."

Ролята на Тити Папазов

"В клуба не е никакъв, но е в топла връзка с тези, които го управляват."

Ролята на Даниел Боримиров

"Боримиров бе избор на генералния спонсор. Аз така и не разбрах каква е ролята му в Левски. Тоест, аз знам, но няма да кажа, за да не излезе, че съм арогантен."