Италия и Аржентина ще изиграят шоумач, който донякъде ще замени изданието на Купата на конфедерациите, което отпадна за 2022-ра заради шантавата промяна на календара с първото в история зимно световно първенство.

Така вместо традиционният минитурнир с първенците на континентите, ще гледаме само "Финалисима" - както кръстиха мача, между шампионите на Европа и Южна Америка.

В един и същ ден тази година - на 11 юли, аржентинците вдигнаха Копа Америка насред "Маракана" с победа над Бразилия с 1:0, а италианците триумфираха с дузпи над Англия в нейния дом "Уембли".

ФИФА не бе особено съгласна с идеята, но я прие с неохота.

Инициатори са УЕФА и Конмебол - европейската и южноамериканската федерации.

На 1 юни 2022 г., дни след финала в Шампионската лига, "Финалисима" ще е в Лондон, като двата национални отбора са гарантирали, че ще са в най-силните си състави.

От 2005-а насам има Купа на конфедерациите, който определя неофициален шампион на планетата сред първенците на континентите. Но мач между само два такива отбора, и то от Европа и Южна Америка, не се е играл като официален финал.

Такава идея е имало след Втората световна война, но инцидентите и скандалите около Междуконтиненталната клубна купа, често завършвала с кръв, побоища и бойкоти, кара хората от УЕФА и Конмебол тогава да я отхвърлят.

Сега тя вече е в ход и договорът е за три такива мача. Следващият ще е с участие на носителите на титлите в Евро 2024 и Копа Америка 2024, а в третия ще се срещнат шампионите от изданията на двата турнира през 2028-ма.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин определи официализирането на мача като "голяма крачка в предстоящото солидно партньорство на двете асоциации". Не е тайна, че те са обединени по още един въпрос, по който ще влязат скоро във война с ФИФА - предложението от световната централа на Мондиали на всеки 2, а не на 4 години. И Европа, и Южна Америка, са на нож с такъв вариант, защото той ще обезсмисли и убие континенталните им първенства.