Българският футболен съюз организира работна среща, на която реши, че родният шампионат няма да бъде прекратяван, какъвто вариант се обсъждаше в последните дни. Няколко клуба от елита дори поискаха това да се случи с декларация.

Първенствата на Първа и Втора лига ще се доиграят след края на епидемията с коронавируса, който замрази спорта у нас и по света.

Поне това е планът, който стои на дневен ред пред ръководното звено. На среща днес на ръководители от БФС и конферентна видеовръзка с клубове, датите 1 и 15 май бяха набелязани като евентуален рестарт на сезона. Разбира се, ако ситуацията у нас с овладяването на заразата го позволява.

От БФС заявиха, че са подготвили няколко варианта за довършване на първенството, от което остават два кръга от редовния сезон и още 10 след разделянето на шампионата.

Ето какво се казва в официалното изявление:

Ръководството на Българския футболен съюз организира работна среща с участието на представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол.

За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно.

Експертната работна група е в постоянен контакт с представителите на държавните органи и с Националния оперативен щаб, като всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА.

Ръководството на Българския футболен съюз напълно разбира притесненията на клубовете от създалата се ситуация, но категорично заявява, че нормалното завършване на първенствата е изцяло в полза на българския футбол.

Предвид форсмажорните обстоятелства и с цел облекчаване работата на клубовете, БФС удължава крайния срок за лицензиране за сезон 2020/21.

Още веднъж отправяме апел към всички футболни хора за спазване на препоръките на Националния оперативен щаб с цел ограничаване на епидемията от COVID-19 и се надяваме скоро футболният живот в страната да бъде подновен.