Ужасяващите загуби от около 8,5 милиарда евро, които топ клубовете на Европа очакват заради пандемията, все повече засилват разговорите за нова Суперлига или тотална промяна на формата на Шампионската лига.

Новината съобщи собственикът на Ювентус - Андреа Аниели, който е основната движеща сила на този проект.

Според него тези 8,5 милиарда ще са загубите на най-богатите. Сериозни поражения ще има и за по-малките, които ще трябва да намерят алтернативно финансиране, за да оцелеят на футболната карта.

На този етап на преден план стои вариантът за промяна на настоящата Шампионска лига, с одобрението на УЕФА и нейния президент Александър Чеферин.

Имаше и почти готов план за Суперлига, която да отдели топ отборите от националните първенства, но това ще бъде доста по-сложно, а и със сигурност ще доведе до скандали и трусове в световния футбол. А и тази идея за отделна Суперлига бе посрещната от ФИФА с директни заплахи за изхвърляне на отбори и играчи от турнирите под нейната егида.

Така че на дневен ред е нещо като Супер Шампионска лига, в която броят на отборите от малките първенства ще бъде редуциран до минимум.

Първоначалният план е да няма познатите групи от 4 тима. Промяната е, че ще има две или три големи групи, може и изобщо да няма групи в първата фаза.

Така на случаен принцип всеки отбор ще изиграе 10 мача, като съперниците в тези двуои ще бъдат определени чрез жребий.

В края се прави общо класирането между всички отбори, които ще са 32, като първите 16 продължават към добре познатите ни елиминации.

Така още в първата фаза ще има доста мачове между най-големите на континента, които ще бъдат с истински заряд, а това означава доста повече милиони евро в касите им.

Огромна е вероятността този турнир да се провежда през уикенда, избутвайки местните първенства за делничните дни.