Осем души отиват на съд за причиняването на смъртта на популярния привърженик на Ботев (Пловдив) - Тоско Бозаджийски.

Българинът бе убит на 5 януари 2020-а в Солун, където бе с цел да покрепи местния футболен тим Арис в градското дерби срещу ПАОК. Той бе на страната на Арис заради добрите отношения между "жълточерните" от Солун и любимият на Тоско тим на Ботев.

Група фенове на големия съперник ПАОК са пребили Бозаджийски, който след това е бил прегазен с автомобил, управляван от 27-годишно момиче, което ще бъде съдено за умишлено убийство.

Нейният 49-годишен приятел пък се смята за организатор на всички действия, довели до смъртта на Бозаджийски.

Лично той е наредил на приятелката си да мине с колата през тялото на българина. Първоначалната версия бе, че тя го е прегазила случайно, но разследването доказа, че всичко е било умишлено.

Останалите шест обвиняеми са участвали в побоя над Тоско Бозаджийски. Те също са фенове на футболния ПАОК и от мобилните им телефони са установени връзките им с инцидента. Гръцките медии посочиха, че един от тях е син на топ полицай, но това видимо не го изключи от обвинение за убийство. 

Още в средата на април солунската прокуратура повдигна обвинения срещу осемте души. Днес е излязло решение на първоинстанционния съдебен съвет в Солун, според което ще бъде търсена отговорност от осем души - седем мъже и една жена. Сред тях е 27-годишната водачка на автомобила, убила българина, и 49-годишният й приятел, които вече са в предварителния арест. Жената ще бъде съдена за убийство с вероятен умисъл, а приятелят й ще отговаря за съучастие в убийство и за преднамерено причиняване на телесна повреда. 

Останалите шестима обвиняеми ще отговарят за тежка умишлена телесна повреда и съучастие в такава, както и за поредица по-малки престъпления.