С година закъснение, няколко промени в домакинските градове, неминуемите за условията в света от последните месеци ограничения, но Евро 2020 най-после е тук.

Ще го има, въпреки че по-скоро е удачно да го наричаме Евро 2021, защото просто вече сме в 2021-ва година.

От 11 юни до 11 юли континентът става арена на един турнир, който обещава да е напълно непредвидим, пълен със зрелищен футбол и позабравените емоции от ревящите трибуни. Да, ще има и фенове. Но всичко по реда си.

Ето всичко, което трябва да знаете за предстоящото Европейско първенство по футбол.

С уточнението, че Dir.bg ще ви предложи серия любопитни материали от историята на континенталните турнири, представяне на всички отбори в надпреварата, разходка из градовете и стадионите... И всичко това - в дните от днес до старта на 11 юни в топлата римска вечер.

Кога?

От 11 юни до 11 юли, като за 31 дни ще гледаме 51 мача. В цели 22 от дните има двубои, интензитетът ще е сериозен за наша радост като зрители.

Часовете на мачовете са идеални за България - 19 и 22 часа са традиционните за делничните дни, но ще има и четири мача в тях от 16 часа. В първите два уикенда, докато още върви груповата фаза, ще гледаме по три мача на ден (16, 19 и 22 часа).

Елиминациите са само в 19 и 22 часа.

Откриването е с мача Италия - Турция на 11 юни от 22 часа на "Олимпико" в Рим.

Финалът - на 11 юли от 22 часа в Лондон, на митичния "Уембли".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Къде?

Из цяла Европа, с две думи.

Мачове има от Баку до Лондон, като най-дългата дистанция между два стадиона е цели 4240 километра и 3 ч часова разлика между градовете. Такова европейско първенство не е имало, домакини са 11 града, осем от които са столици. Няма обаче мачове в класически места из континента като Париж, Мадрид, Берлин, Виена или Истанбул, например. Москва също е извън списъка, но не и Русия като държава.

Баку, Санкт Петербург, Букурещ, Будапеща, Рим, Севиля, Амстердам, Мюнхен, Лондон, Глазгоу, Копенхаген. Това са местата, от които ще гледаме слъсъците?

А къде ще ги гледаме ли? БНТ и Нова разделят правата за България, като всички 51 двубоя ще вървят по каналите и на двете медии. БНТ 1 и БНТ 3 ще излъчват, както и Диема спорт и Диема спорт 2.

Кой?

Общо 24 отбора, като всички големи сили са там. Нас ни няма, разбира се, както е редовно за последните вече 17 години. Изпуснахме си шанса с Унгария у дома в бараж. Едва ли ще липсваме на някого извън нашата страна, честно казано.

Шампион е Португалия, но тук са още световният първенец Франция, както и вторият, третият и четвъртият от последния Мондиал - Хърватия, Белгия и Англия. Да припомним, че на това световно в Русия преди три години всички полуфиналисти бяха от Европа. Добавяме Италия, Испания, Германия... Станаха поне 7 фаворити за титлата, нали? Да, не само ние и вие, но и букмейкърите са затрудняват да излъчат някой по-напред от останалите.

Още в групите ни чакат големи мачове.

Англия - Хърватия (още на 12 юни) е повторение на полуфинала от Мондиала. В група F пък имаме световният срещу европейския шампион - Франция - Португалия (23 юни), както и класиките Германия - Франция (15 юни) и Германия - Португалия (19 юни). Прибавяме и непреходния, най-стар въобще във футболната история мач на ниво национални отбори между Англия и Шотландия (18 юни). И това е само в групите.

Групите

А: Турция, Италия, Уелс, Швейцария (Рим и Баку)

В: Дания, Финландия, Белгия, Русия (Копенхаген и Санкт Петербург)

С: Нидерландия, Украйна, Австрия, Северна Македония (Амстердам и Букурещ)

D: Англия, Хърватия, Шотландия, Чехия (Лондон и Глазгоу)

Е: Испания, Швеция, Полша, Словакия (Севиля и Санкт Петербург)

F: Унгария, Португалия, Франция, Германия (Будапеща и Мюнхен).

* Очаквайте пълната програма по дни, часове и телевизионно излъчване.

 

Снимка: Getty Images

Историята

На 6 юли от 22 часа е първият полуфинал на "Уембли", но това е голяма дата не само за този турнир. На този ден стават 61 години (трябваше да са 60 на оригиналните дати от 2020-а) от първия мач въобще на европейско първенство. Тогава Европейската Купа на нациите се открива в Париж с двубоя Франция - Югославия (4:5).

Преди настоящото издание са се провели 15 първенства на континента. Цели десет национални тима са ги печелили, което не би могло да се случи на нито един друг континент. Германия и Испания имат по 3 титли, Франция е с 2, а СССР, Чехословакия, Гърция, Дания, Нидерландия, Португалия и Италия имат по една.

Феновете

О, да - ще ги има, а с тях и атмосферата, която на мачове на голям форум на националните отбори винаги е страхотна. А и колко ни липсват в последните 15 месеца тези пълни, цветни и шумни трибуни...

В Будапеща големите мачове в групата на смъртта (домакините, Франция, Португалия и Германия са там) ще бъдат гледани от 61 000 на "Пушкаш Арена". Това е пълен капацитет.

31 000 ще има на мачовете в Баку, 30 500 в Санкт Петербург, 22 500 на "Уембли", но пък там ще бъдат допуснати близо 50 000 за двата полуфинала и финала. На "Олимпико" ще има 17 хиляди за груповата фаза, но 22 450 за двубоите от елиминациите. По 13 500 ще гледат срещите в Букурещ и Амстердам, над 15 хиляди в Мюнхен...

Няма да има нито един празен стадион. Нито един град няма да остане без фенове и атмосфера, защото - какво европейско би било без тях?!

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Парите

Да, не са маловажни, въпреки че гледаме на турнирите на националните отбори по един малко по-друг, по-романтичен начин.

И все пак победителят ще си тръгне с гарантирани 29.5 милиона евро от наградния фонд, плюс пари за всяка точка в групата (750 000 евро на точка). Максималната сума, която един отбор може да извлече, е 34 милиона евро при 3 победи в групата и титла.

Всички 24 отбора прибират по 9.25 милиона евро за класиране.

Тези пари вече бяха преведени на федерациите. Тя е включена в калкулациите по-горе, в тези потенциално над 30 милиона евро.

Логото и слоганът са право в целта

Логото е стилизирана снимка на купата "Анри Делоне", заобиколена от ликуващи фенове в различни цветове. Колко символично, а бе избрано дори преди да настъпи ситуацията с глобалната пандемия. Която пък ни накара да се замислим колко липсват феновете, хората по трибуните, на тази игра.

Слоганът също е право в целта, и пак - подбран преди животът да замре миналата пролет на континента ни. Той е: "Live It. For Real." Преведено от английски, звучи простичко: "Изживейте го. Наистина."

Така и смятаме да направим. Този турнир ще върне до голяма степен усещането за нормалност поне във футбола с публиката, с обиколката (макар и виртуална) на Европа от Азербайджан до Великобритания.

И с песента "Ние сме хората" на Боно от U2, която е химн на Евро 2020, Евро 2021 или както искате да го наричате. И това име е изключително подходящо.

11 юни. 22 часа. Лятна вечер в Рим...

Нямаме търпение.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images