Страховитата серия започва през есента на 2016 година.

Тогава този непобедим отбор записа десет последователни мача, в които неизменно победи. При това категорично, без да допуска гол във вратата си. При нормално стечение на обстоятелствата подобна поредица на нискоразряден тим би била счетена за странна и вероятно би привлякла вниманието на скаути в търсене на следващата потенциална звезда на португалския футбол, тръгнала от по-ниските нива на играта в страната. 

Но нищо подобно не се случва. Не и с този състав. Отборът, срещу който никой не искаше да играе.

Четвъртодивизионният по онова време Канелас 2010. Клуб с история, датираща още от 60-те години на ХХ век, но подобно на много тимове навсякъде по света, преминала през фалит и ново начало, при което отборът от Вила Нова де Гая, градче в южните покрайни на Порто, получава и добавката 2010 към името си - все пак през 2010 година е ударен бутона за рестарт.

А през въпросната 2016-а печели промоция след 6 победи на терена в първите 7 кръга, последвани от... отказ на 12 от следващите 13 съперници изобщо да излязат на терена. Това са все "класически" успехи с по 3:0.  Общо 16 мача пропадат през сезона заради отказ на противниците да играят. В решаващия сблъсък с Рио Тинто, плейоф за влизане в трета лига, мач все пак има и Канелас го печели. Преди това е завършил на 25 точки пред втория в своята регионална група от четвърто ниво.

Какво обаче е толкова страшното на един аматьорски отбор? Какво плаши до такава степен съперниците на Канелас, че те дори не искат да излязат срещу този тим?

Най-общо казано - Порто. Не градът. Славният отбор. И не толкова самият отбор, а феновете му. Капитан на Канелас е лидерът на най-голямата ултрас групировка на “синьо-белите” - Супер Драгонс, а част от привържениците играят за отбора.

Снимка: Getty Images

Фернандо Мадурейра, въпросният ас на ултрасите, известен повече с прозвището си Маймуната, намира това за смехотворно. Твърди, че той и съотборниците му играят по правилата и въобще не са толкова груби и крайни, колкото опонентите им ги изкарват. Последиците за отказалите се съперници се простират отвъд служебните загуби - те трябва да платят и глоби от по 750 евро за всеки отказан мач, превърнал се в безоблачна победа за Канелас.

И докато Маймуната Мадурейра е категоричен, че той и останалите ултраси-футболисти са набедени за злодеи, то техни опоненти, пожелали да запазят анонимност, споделят за някои от навиците на агитката на Порто във времето, в което играят в четвърта дивизия. Като например да предупреждават противниковите играчи и съдиите, “че знаят къде живеят семействата им”. В други случаи това може да се приеме като празни приказки, но не и при Канелас.

Не и при отбор, чийто капитан контролира организирана армия от 5000 души. Супер Драгонс са не просто най-голямата, но и най-респектиращата и уважавана групировка в редиците с фенове на Порто. Техните подмятания и заплахи имат просто друга тежест.

Иначе историята на Мадурейра и Канелас датира още от детските му години. Пред него има възможност за развитие но решава да се отдаде на Порто. И на “супер драконите”, за които сам признава, че работи 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. 

Ултрас лидерът разказва, че той и приятелите му просто искат да играят футбол, като не са очаквали на мачовете им да идват специални полицейски части и да търпят постоянни нападки, че използват прийоми на карате и други бойни спортове по време на двубите си. Разочарован е, че “ултрас” се е превърнало в синоним на “хулиган”. А конкретно в случая, при група, която има за мото “Нито крачка назад”, това не е изненадващо. Но е категоричен, че феновете стават лоши само при големи мачове, като тези с Бенфика.

“В Супер Драгонс има добри и лоши хора. Имаме наркодилъри, убийци, но и добри хора също. Ние сме огледало на обществото, в което живеем”, разказва Мадурейра и вярва, че не трябва да има ограничения за ултрасите, които искат да играят футбол, защото това би се равнявало на дискриминация.

Лидерът дори подчертава, че в онзи странен сезон за футболист на Канелас има само един червен картон, който все пак е за член на ултрас групировката - Марко Гонсалвеш. Той е изгонен, защото удря с коляно в лицето.. съдия. И след това получава забрана за посещение на футболни мачове, като дори е бил заплашен със затвор.

Все пак онзи сезон, изпълнен с полемики, заплахи и бойкоти завършва с промоция за Канелас в трета дивизия. Е, тимът се връща в четвърта лига след само един сезон в по-горното ниво, но пак си извоюва място там през сезон 2018/2019 и са там и в момента, а през 2019 година дори достигат до елиминациите за Купата на Португалия.

През последните годините всичко около Канелас и Маймуната Мадурейра изглежда по-кротко, като през 2020 година клубът дори е закупен от бившия министър на външните работи Сесар Де Пасо.  

Но сезон 2016/2017 винаги ще бъде в историята. Защото тогава Канелас бе отборът, срещу който никой не искаше да играе.