Финалът на Мондиал 2022 между Франция и Аржентина е събрал пред телевизори, стрийминг платформи и други възможни източници за излъчване над 1.5 милиарда души.

Това изглежда сигурно след първите данни на метриките само за официалните рейтинги от домакинствата в някои от най-големите страни по света. И то такива, които нямаха отбор в мача.

Великобритания отчете близо 24 милиона тв аудитория за големия мач, а САЩ - около 26 милиона. Никога в историята не е имало по-гледан мач по футбол в европейския му вариант, на територията на Щатите.

Рекорд бе счупен дори в Австралия, където футболът не е спорт №1 като популярност, не е дори и в топ три. И въпреки това близо 2 милиона австралийци само по домовете си са гледали финала.

Франция също обяви рекорден рейтинг за единично спортно събитие - 24.08 милиона зрители. Това е с близо три милиона повече от финала преди четири години, когато отново "петлите" играха, и победиха Хърватия с 4:2.

Огромни са били рейтингите в цяла Южна Америка, като в Аржентина процентно може и да доближат 90 на 100 от населението.

Няма яснота за страни като Китай, Пакистан, Индия - където традиционно спортните аудитории са в стотици милиони, но конкретните статистики стават ясни доста след събитията, а и често са с доста сериозен марж за грешка.