Димитър Бербатов изнесе открита лекция пред академична общност на НСА и свои почитатели, като основата е акцент върху мотивацията да успееш.

Такова е и заглавието на събитието: "По моя начин към успеха"

Голмайстор №1 на България изтъква, че по негово мнение успехът трябва да бъде дефиниран от самия човек, който го преследва.

Бербатов дефинира успеха в това да се докаже на най-високото футболно ниво в света. И като такъв има правото да сподели опита си на млади хора, които се занимават със спорт, а и не само.

Една от първите застъпени теми в Аула Максима бе за мача от 13 май 2000 г., когато с ЦСКА нападателят загуби дербито с Левски с 0:1, а неговите пропуски се оказаха решаващи. Той получи страшно много обвинения и критики за изявите си в онзи двубой, решил и шампионската титла.

Снимка: Bulphoto

"Пуф - и си долу - каза Бербатов на лекцията, сочейки снимки от двубоя, на които се вижда да лежи на терена безпомощен в онзи ден. -

Мислиш си, че никога не можеш да пропаднеш повече. Обаче взимаш топката и си казваш: Аз ще ви покажа, бе!

...Това бе много тежък момент за мен. Но и такъв, в който осъзнах, че реализацията ми е извън България, трябва там да търся развитие.

...Вярвайте в себе си. Намерете това, което искате да правите. Аз го намерих - футбола. И с малко късмет, ще станете добри в това, което искате да е ваша професия. Ако човек го намери и го прави като професия, няма начин да не успее. Това че обичам футбола ме спаси в онзи момент.

Снимка: Bulphoto

... Съдбата ми показваше, че мястото ми не е в България и трябва да търся изява в чужбина, колкото и тъжно да звучи. Нашата професия за съжаление в България е така. Този момент беше решаващ и ме изгради като характер. Вероятно без да осъзнавам. На такава възраст ако не се изправиш, характерът ти се прекършва"

Бербатов изтъква това като вторият му голям удар в кариерата. Първият е в Пирин (Благоевград) на 16 години, когато не бива повикан в националните гарнитури. 

Изтъква като важни моменти в живота си контузиите в Манчестър Юнайтед, които лекува по свой начин, без операции, както и отсъствието му на финала на Шампионска лига през 2011-а.

Според него интуицията е един от най-важните елементи, които могат да помогнат на човек да вземе правилното решение. Тя му е помагала именно при контузиите, когато му е подсказала да не се оперира.

Съветва младите да се вслушват в правилните съвети, независимо от кого идват те - близък човек или такъв, когото не харесват.

В хода на лекцията Бербатов даде примери с няколко забавни случки от неговия футболен път. Една от тях е головата му суша в Леверкузен, когато е получил правилния съвет от пазача на паркинга: "Просто стреляй, Берба, не му мисли много". Сподели и че играенето на "Плейстейшън" е изиграло важна част в кариерата му.