Баражът на Украйна срещу Шотландия по пътя към място на световното първенство по футбол бе официално отменен, като няма дата, на която да е преместен.

ФИФА обяви решението си след полунощ във вторник, а от Футболната асоциация в Глазгоу поискаха все пак пояснение какво се случва с двубоя в светлината на съвсем не големите възможности за това той да бъде изигран.

На 24 март Шотландия трябваше да приеме Украйна в полуфинален бараж, а победителят да срещне на 29 март този, който спечели мача Уелс - Австрия. Срещата в Кардиф ще се играе, но тази в Глазгоу - не, тъй като украинците поискаха отменяне заради ситуацията в страната им. Първенството е спряно заради военните действия, а цели 15 играчи от вътрешния шампионат бяха повикани в последните няколко състава, които изнесоха тежестта на квалификациите.

"Естествено, че сме съгласни, футболът е незначителен на фона на това, което става там - каза Род Петри, шеф на шотландската асоциация. - Имаме само един проблем и той е, че няма дати за мачовете, а така още три отбора са въвлечени в пълна неизвестност."

Засега вариант номер едно изглежда юни, когато трябваше да се играят срещи от Лигата на нациите.

Това обаче ще означава, че те практически няма кога да се изиграят до лятото на 2023-а и т.н. проблеми, които тръгват като верижна реакция.

Мондиала в Катар е от 21 ноември до 18 декември.