Поредният расистки скандал в Италия стана факт още в първия кръг след подновяването на Серия "А". Потърпевш в него е Самюел Юмтити, който този сезон играе като преотстъпен от Барселона в Лече. Световният шампион с Франция от 2018 година стана жертва на обиди на расова основа от страна на феновете на Лацио, за които това далеч не е първо провинение през годините - агитката на столичани има славата на една от най-крайните и нетолерантни не просто на Апенините, а в цяла Европа.

Лече направи обрат, за да спечели с 2:1, а след края на мача Юмтити напусна терена със сълзи на очи под аплодисментите на местните фенове, скандиращи името му. Той не бе единственият обиждан от лациалите, а грозни викове имаше и по адрес на замбийския нападател на домакините Ламек Банда.

ВИДЕО ОТ ЛЕЧЕ - ЛАЦИО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК >>>

"Расистките обиди бяха заглушени от окуражителни песни. Всички фенове на в червено и жълто започнаха да скандират едно име - Юмтити!", написаха от бившия отбор на Валери Божинов в профила си в Twitter след мача.

В един момент срещата дори бе спряна от съдията за няколко минути, а диктора на стадиона помоли гостуващите фенове да престанат с обидите. Именно тогава дойдоха виковете в подкрепа на Юмтити, заглушили агитката на Лацио. Президентът на Лече Саверио Стики Дамиани разкри, че именно тогава Юмтити е пожелал играта да бъде подновена.

"Той реагира като истински шампион. Желанието му бе да отговори на всички грозни думи с представянето си на терена", каза президентът, който се изказа ласкаво и по адрес на феновете на Лече.

За Юмтити това бе едва шести мач през сезона досега. Той бе титуляр заедно с Рафаел Варан по време на похода на Франция към световната титла през 2018 година, но оттогава досега е изиграл само малко повече от 60 мача, което е доста ниска бройка за период от над четири години.

Причина за това са непрестанните му контузии, поради които той загуби и мястото си в Барселона и бе преотстъпен в непретенциозния на фона на каталунците тим на Лече.