Невероятно, но стотици аржентинци се събират да гледат мачовете от Мондиала на своя отбор в нещо като храм - първия дом на Диего Марадона и родителите му, след като златното момче на страната започна футболните си подвизи.

Имението с басейн и малък минибар и дискотека в двора е купено от Диего в началото на 80-те години на миналия век, когато той преминава в Бока Хуниорс и печели първите си големи пари.

Израснал в крайната бедност на предградието Вия Фиорито, Марадона избира имение в квартала Вия Девото на улица "Хосе Луис Кантийо".

ФИНАЛЪТ НА МЕСИ СРЕЩУ МБАПЕ>>>

Подарява я на родителите си, сестрите и братята си, а той живее в апартамент недалеч от стадиона на Бока. Винаги през годините, където и да е играл в Европа - Барселона, Наполи, Севиля, Диего се е връщал в тази къща, когато е в родината.

Именно от терасата на вилата във Вия Девото помахваше на близо 20-хилядната тълпа на площада отпред, след като донесе световната купа на Аржентина през 1986-а. Дни наред празненствата в квартала и пред къщата не спираха, докато Марадона си почиваше вътре от геройствата в Мексико.

Сега домът има нов собственик, а той реши да отвори вратите на свещеното за аржентинците място, и да покани вътре местните да гледат заедно мачовете от Мондиал 2022. Цената е 900 000 долара, но местният бизнесмен Ариел Гарсия не е съжалил нито за цент от платените.

Той не живее в имението, а по време на световното го превърна в място за сбор на хората наоколо.

"Не мога да повярвам, че съм тук. Диего е Бог, извънземен. И ние гледаме тук заедно мачовете на отбора ни, в неговия дом", каза пред местния в. "Ла Насион" Освалдо Бонаки, на 56 години.

Той живее на същата улица от почти четири десетилетия и помни моментите, в които Диего се е прибирал при семейството. Има и снимки с него пред къщата, но никога не е влизал зад стените на вилата до този момент.

Няколкостотин мъже, жени и деца се събират на всеки мач, като Гарсия не допуска на партита кого да е. Тук влизат хората от съседните къщи и улици. Съкварталците на Марадона.

Хиляди други жители на Вия Девото излизат по улиците и на площадчето пред дома след всяка победа, но не могат да се съберат вътре - все пак това не  е Бъкингамският дворец, а къща в квартал в Буенос Айрес.

Остават отвън и празнуват по цели нощи, докато от къщата също се чуват песни и от оградите висят знамена.

Самият нов собственик е израснал на 300 метра от имението.

Очаква се за финала партито да започне от сутринта в неделя - с барбекю, бира край басейна и емоции пред няколкото огромни телевизора, сложени от собственика в двора и в стаите вътре, за да се гледат мачовете.