Играчи, треньори и фенове имат около две седмици, за да свикнат с правилата, при които ще се поднови футболното първенство в Южна Корея. Шампионатът на азиатската държава трябваше да започне на 29 февруари, но началото му бе отложено заради пандемията и в крайна сметка това ще се случи на 8 май.

Изключително стриктни и също толкова странни са част от новите правила, при които местната Кей Лига ще стартира. В страната са регистрирани почти 11 000 случая на COVID-19, а последните данни са за 240 починали.

Първенството на Южна Корея е най-старото професионално футболно състезание в Азия, но в дългата му остория не е имало подобни мерки. Стандартната забрана за поздравяване между играчите преди мача е налице, но сега са добавени и други изисквания.

Футболистите няма да имат право да говорят помежду си по време на мачовете, както и няма да могат да плюят на терена. Треньорите им пък ще бъдат задължени да носят маски на лицата си постоянно.

Сезонът трябва да започне на 8 март, а някои от играчите вече изразиха негодувание от предстоящото. Най-вече от забраната за вербална комуникация помежду им на терена, която донякъде ще наподобява пантомима.

"Ако не можем да говорим на терена, по-добре въобще да не играем", смята капитанът на Инчеон Юнайтед Ким До-Хюк.  

Всички отбори вече тренират и дори правят двустранни игри, за да бъдат готови за старта след около две седмици.