В деня, в който град Сантос и светът изпращат в последния му път великия Пеле, няколко истории в бразилските медии трогнаха със своята истинност, човечност и усещането за лично преживяване.

Днес Краля на футбола ще бъде кремиран в присъствието на най-близките му хора, а урната с праха му ще бъде положена на деветия етаж на най-високата вертикална гробница на планетата - Memorial Necropole Ecumenica, която се намира в града.

Именно тук, в Сантос, Пеле пое към световната футболна слава. И белия екип на местния отбор стана глобална спортна икона. И точно тук, на деветия етаж и "с изглед към терена" на стадион "Вила Белмиро". Според семейството на Едсон Арантес до Нашименто, това е било едно от последните желания, преди да си отиде от света на 29 декември.

Деветият етаж е избран заради това, че там почива урната с името на Додиньо, бащата на Пеле. Той е играл с номер 9 в Сантос, докато синът му носеше 10. И именно затова е погребан на този етаж, а преди своята кончина легендарният Едсон е искал да бъде до татко си, когато напусне този свят.

Историите на хората от града, които от 48 часа се стичат на поклонение на стадиона, върнаха лентата към времената от 50-те, 60-те и 70-те години, когато за малкия Сантос говори целия свят.

Embed from Getty Images

"Той бе всичко за нас - казва 68-годишният Ренато до Санто, автобусен шофьор, който навремето е живял в града, а на 31 декември пътувал 4 часа от мястото, където е домът му в момента, за да се поклони пред Краля. - Пеле, това е Бразилия. Той спаси страната ни в най-тъмните времена. Живеех недалеч от квартала, където бе неговият дом. Колко често съм го виждал на улицата, спираше и говореше с децата. Той бе един от нас, никога не е бил звезда. А бе Богът на футбола."

91-годишната Онофра Ровай се превърна в една от картините на траура около смъртта на Пеле. Възрастната жена седеше пред отворения прозорец на апартамента си, на втория етаж в сградата на ъгъла срещу стадиона.

Толкова близо, че ако хвърлиш камък от нейния прозорец, вероятно ще удариш фасадата на арената. Но Онофра, облечена в екип на Сантос и снимана от едва ли не всяка телевизионна камера и фотообектив в последните дни, не напусна дома си. Не пресече улицата и не отиде на терена на "Вила Белмиро" да се поклони пред ковчега с Пеле.

91-годишната Онофра Ровай изпраща Краля Пеле от прозореца си

Снимка: Getty Images

"Нямам сили да го направя. Просто не мога - каза жената пред местната медия "Фоля де Сао Пауло". - За мен той не е мъртъв. Той е вечен. Едсон е светец, той е нашият лидер, Крал и идол. Говорила съм с него стотици пъти. Живеем тук от 50 години, когато той още играеше в Сантос.

Винаги си тръгваше пеш след мач, като нерядко спираше под прозореца ни. Татко ходеше на стадиона, но аз и майка ми не влизахме на мачовете, просто отваряхме широко прозорците и слушахме публиката. Пеле спираше, усмихваше се и ни разказваше как са станали головете, кой какво е направил. Татко и майка бяха луди по него и по Сантос.

Никога няма да приема, че е починал. Затова и не излязох и не пресякох тази улица."

 

Embed from Getty Images

С патерици и едва ходещ, 62-годишният Марколино Олимпио де Оливейра, популярен местен художник, пристига пред входа на стадиона. Правят му път, а той се провиква: "Нали ви казах, че ще дойда!"

Марко - както го знаят в града, е един от големите приятели на Пеле и сина му Единьо. Има огромни здравословни проблеми и почти не е напускал дома си в едно от предградията на Сао Пауло, където се мести преди години. Израснал е в Сантос, а неговият графит с Пеле, който целува световната купа, и днес не е изтрит или замазан на една от най-високите сгради в града. А е рисуван преди две десетилетия.

"Пеле е вечен. Това е, няма друго. Той даде на хората толкова радост, че делата му ще се помнят и след век", казва усмихнат художникът.

Реално, това перифразира една от най-великите фрази, изречени някога за Краля на футбола - от американската легенда в киното и поп културата Анди Уорхол.

Той бе казал преди години:

"Пеле оборва една от най-повтаряните теории на нашето време. Вместо 15-те минути слава, за които всички говорим, той ще има слава в следващите 15 века."

Град Сантос си взима последно сбогом с човека, прославил го по целия свят

Снимка: Getty Images