Саудитска Арабия направи поредна и може би решителна крачка към амбициозния си план да посрещне Световното първенство по футбол през 2034-а.

От няколко месеца се смята, че интрига около страната домакин за въпросния форум няма. Не само, защото Саудитска Арабия е единствения домакин на този етап, но и защото страната и ФИФА стартираха куп съвместни инициативи, които са само стъпка към официализирането на втория Мондиал в арабския свят след този в Катар.

Поредната огромна крачка бе обявена от ФИФА, а това е подписването на огроменспонсорски договор с петролната компания "Арамко", която е и държавна собственост.

Компанията ще бъде сред основните спонсори на Мондиала през 2026-а, като по всяка вероятност партньорството й с ФИФА ще продължи и след това.

Лично президентът на ФИФА Джани Инфантино приветства договора с кратко обръщение, в което казва, че "Арамко" има дълга традиция на подкрепа на различни спортни инициативи, като сега е ред и на партньортсво с футбола.

Разбира се, редица медии веднага заподозряха, че това на практика си е подсигуряване на Мондиала с финансов стимул, като още до края на тази година предстои ФИФА да обяви, че първенството през 2034-а ще бъде в Саудитска Арабия.

Поредната доза критики към футболната централа след всичко, което се случи около Катар и корупционните скандали с домакинството на тази страна.

А иначе държавни компании в Саудитска Арабия вече имат 312 спонсорски договора в 21 различни вида спорт, което е и мащабният план на тази страна да изчисти имиджа си чрез спорта, домакинствайки редица важни събития.