Мишел Платини разкритикува УЕФА за начина, по който ръководи футбола и позволява на богатите клубове да доминират с неизчерпаем финансов ресурс.

Френската легенда даде първото си интервю след изтичане на наказанието му, наложено през 2015 г. - пълна забрана да участва във футбола. Уличен в корупция, бившият шеф на европейската игра продължава да пледира невинен, а мнението му е, че нищо не се е развило в положителна посока след неговото отстраняване.

"Днес си купуваш най-добрите играчи и печелиш мачове, титли, турнири - каза Платини пред France Info. - Успехът е базиран изцяло върху парите. А те убиват философията на футбола. Нещо трябва да се промени и това трябва да дойде от ръководителите, администраторите на играта."

Във Франция особено внимание и недоволство вероятно ще предизвикат думите на трикратния носител на "Златна топка", засягащи хегемона ПСЖ.

"Там не е останало нищо френско и парижко, не знам защо продължават да се наричат Пари Сен Жермен - каза Платини. - Да, Мбапе е парижанин... Но останалото? Парите са катарски, президентът - също. Спортният директор, който взима решенията, е бразилец. Треньорът е германец. По трибуните има 40 000, които обичат този клуб и за тях той е ПСЖ. Но всъщност може да се казва, например "Кока Кола"..."