Комбинацията между Силвио Берлускони и Адриано Галиани е печеливша, доказано.

Пет триумфа в Шампионската лига и още осем в Серия "А" по време на съвместната им работа в Милан би трябвало да бъдат приети като достатъчно добър пример за това. 

Но какво правят двамата в градче, което е по-известно с пистата си за Формула 1, отколкото с футболния си тим?

На едва двадесетина километра североизточно от Милано, един доскоро непретенциозен тим се изкачва по стълбичката на италианския професионален футбол. Асоциационе Спортива Монца е новият проект на дуото Берлускони - Галиани, а когато двамата се захвнат за работа, те правят всичко сериозно. Включително във футбола.

Епохата им Милан донесе общо 29 трофея, а Дон Силвио го продаде на китайски инвеститори за почти 750 милиона евро. И на 83 години, бившият премиер и настоящ евродепутат, не се спира с амбициите. Сега е време за нещо ново и различно в любимия му футбол.

Тръгва от самото дъно. В 107-годишната си история Монца няма нито едно участие в италианския елит. Но сега такъв сценарий изглежда просто въпрос на време.

От есента отборът ще играе в второто ниво - Серия "В", за първи път от 19 години. И няма да е учудващо, ако още в края на сезона се стигне до дебютната промоция.

Всъщност Берлускони купува Монца само година и половина след раздялата си с Милан. Управлявалият Италия като министър-председател общо за 9 г. в три различни мандата бизнесмен, не крие привързаността си към новия проект. Естествено, с него е Адриано Галиани - дългогодишният управляващ директор на Милан, негова дясна ръка и във футбола, и в бизнеса.

"Сърцето ми бие за Монца и Милан. Не знам какво бих очаквал от един мач между тях. Тогава определено не бих сложил шал на нито един от двата клуба", категоричен е Берлускони, който през 2013 година бе осъден на четири години затвор за данъчни измами, но предвид напредналата си възраст се размина само с общественополезен труд.

Изкачването до Серия "А" може да стане само три години след идването на Дон Силвио в отбора, но явно всичко потръгва така за него в тази авантюра.

"По време на една от закуските ни му казах, че Монца е за продан. На обяд на същия ден той попита гостите си какво мислят за това, а в края на деня вече бе собственик на клуба", разказва Галиани как точно Берлускони е придобил собствеността на Монца - за скромната сума от 3 милиона евро.

Това не е някакъв проблем за човека, който е смятан за един от най-богатите и влиятелни италианци (според "Форбс" състоянието му е около 6 милиарда евро).

Вече е инвестирал над 10 милиона в клуба, най-вече в съоръженията и инфраструктура, а по непотвърдена информация бюджетът, с който ще се гони място в елита, ще бъде в размер на 30 милиона евро. 

"Няма нужда да крием целта си - искаме да вкараме Монца в Серия "А". И разполагаме с нужните знания и опит", не скромничи Галиани.

Отпечатъкът на Милан е налице при промоцията от Серия "С" - треньорът Кристиан Броки е бивш играч на "росонерите", докато Еудженио Ламана, Марио Сампириси, Джузепе Белуши, Габриел Палета и Никола Риджони носят опит от най-високото ниво на футбола на Апенините.

Берлускони има желанието да намира талантливи млади играчи и да ги развива в Монца, но същевременно да балансира всичко с доказани големи имена. Сезонът вече чука на вратата, а новаците в Серия "В" впечатляват с трансферната си активност, която вклюва Мирко Марич - голмайстор №1 на Хърватия за сумата от 4.5 милиона евро, както и Кристиян Гиткяер от Лех (Познан), който идва с репутацията на най-добър голаджия в Полша. Бъдете сигурни, че с влизането в елита, селекцията ще е още по-впечатляваща и скъпа.

По-рано през годината Галиани заговори за идеята си да изкара от пенсия легендата на Милан Кака, но към момента няма успех. Името на Златан Ибрахимович също е свързвано с Монца, както и това на Марио Балотели. Единият от двамата обаче няма шанс да заиграе за отбора.

 "Марио е добър приятел, но е невъзможно да дойде при нас", обяснява Галиани.

Но Ибрахимович...

"Галиани ми се обади и ми каза, че онзи Милан, който аз помня и познавам, се намира само на 20 километра разстояние. Той е спортен директор, който знае как да работи. Първият път, в който ме привлече в Милан, дойде у дома в Швеция и каза, че няма да си тръгне докато не подпиша. Жена ми го сметна за луд, но той изпълни целта си. Ако искаш нещо наистина много, трябва да го вземеш. С факти, а не само на думи", разказва Златан в скорошно интервю.

Дали може да видим Ибра в Монца?

С дуото Берлускони - Галиани начело... нищо чудно. Двамата са показвали неведнъж, че за тях невъзможни неща няма.

И може да бъдете сигурни, че съвсем скоро Монца няма да бъде градче, известно единствено с Формула 1 в спортните среди.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo