Политиката се намеси сред феновете на Арсенал в Англия, а поводът е шествие-демонстрация в подкрепа на Палестина, което се проведе преди дербито срещу Тотнъм от женската висша лига.

На 60 000 изпълниха трибуните на "Емиратс" за мача в неделя, а преди него стотици развяваха палестински знамена по улиците край арената.

Имаше и плакати, като един от тях бе вкаран на трибуните, но бе конфискуван от стюардите, щом се появи. Политическите лозунги на мачове в Англия са забранени.

Поне 20 привърженици от еврейски произход са отказали изобщо да влязат на стадиона, въпреки че са имали билети. За това свидетелстват техни имейли до водещите медии във Великобритания.

Проблемът е, че клубът Арсенал не може да спре политическа демонстрация на улиците край стадиона. Той може да контролира - както и останалите клубове на Острова, това да няма знамена на държави или банери с политическо съдържание само в рамките на съоръжението.

Според полицията демонстрацията е минала напълно мирно и без никакви инциденти, нито ескалация на напрежението за гражданите наоколо.

Но фенклубът на Арсенал, наречен "Jewish Gooners" - еврейски топчии, буквално преведено, написа декларация до клуба и медиите.

В нея се твърди, че хора от тази организация са се чувствали "не в безопасност" около стадиона, като това е причината да изберат да не влязат изобщо на мача.