Полиция нахлу в офисите на Барселона и започна претърсване на документацията на клуба. Новината съобщи агенция АП, потвърдена от местния вестник "Мундо Депортиво".

Там се появиха и първите детайли на вестта в развитие, като се предполага, че вече има четири извършени ареста - на президента в оставка Хосеп Бартомеу, изпълнителния директор Оскар Грау и шефа на юридическия отдел Роман Гомес, както и на дясната ръка на Бартомеу - Хауме Масферер. Засега още няма официално потвърждение, но шансовете "Мундо" да съобщи такава вест, без да е категоричен в нейната истиност, не са големи.

Всички те все още изпълняват функциите си, въпреки че подадоха оставки, воглаве с Бартомеу. Срещу него има заведени няколко дела, включително за данъчни измами.

Още поне четирима директори или членове на досегашното ръководството са получили нареждане да останат в домовете си, като се очаква да бъдат задържани там.

Акцията е неочаквана като време - само дни преди президентските избори в Барселона, но не и като действие.

Още от юли 2020-а в клуба гори огромен скандал за корупция, злоупотреба с власт и "недобросъвестно администриране", както е формулирано в откритото по случая разследване.

Лятото на миналата година дойде с 8 оставки на шефове, а по-късно напусна и самият президент Жосеп Бартомеу, обвиняван за цялата каша в управлението на клуба в последните години. Той е и в основата на разследването, което явно продължава с пълна сила, като предстои много голям съдебен процес с доста обвиняеми.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Скандалът "Барсагейт", както го нарекоха още преди месеци в Испания, е върхът на айсберга в една изключително критична за славния клуб ситуация. Барса е с многомилионни задължения към други клубове и институции, опитва да реновира стадиона си на кредит, дължи големи суми на собствените си играчи, които се съгласиха да намалят заплатите си заради пандемията и икономическите последствия от нея.

Положението в клуба е толкова объркано, че ходещият и дишащ символ-емблема за последното десетилетие Лео Меси поиска да си тръгне още след края на миналия сезон, а след този най-вероятно и ще го направи. Неговите лични отношения с ръководството на Бартомеу също са около точката на замръзване и аржентинецът дори не опитва да крие това.

Днес в офисите са влезли части на Месос д`Ескуадра - полицията на Каталуня, но и на икономическа полиция. Иззети са документи, които са важни за следствието.

Акцията е започнала около 9 часа сутринта и още не бе приключила по обяд местно време, като до административните помещения на клуба не се допуска никой.

Изборите в Барселона са на 7 март за тези, които ще гласуват на място. Вече близо 20 000 от над 110-те хиляди членове на клуба пуснаха своя вот по пощата от различни точки на страната и света.