Райън Гравенберх е името, което ще разпали трансферна война между два от най-големите клубове в Европа. Цената обаче ще е солена като за тийнейджър - поне 50 милиона евро.

Това твърдят медиите в Нидерландия, след като в петъчната вечер на стадиона в Леуварден имаше скаути на Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед. За съжаление те не бяха там да гледат българина Филип Кръстев, който през есента играеше за местния Камбюр (сега е в Левски под наем), а да видят как Гравенберх заби сензационен победен гол за гостите от Аякс в последните секунди.

Това е и попадението на уикенда във футбола на континента, а цялата зрелищна класация с изпълнения можете да видите ТУК.

Райън е на 19 години, но вече има изумителните 106 мача за Аякс! От тях в 95 е бил титуляр.

Ролята му е на полузащитник тип "от едното до другото наказателно поле" - нито е опорен, дефанзивен халф, нито е чиста десетка. Може всичко, с две думи.

Реал вижда в него бъдещето, след като двойката Модрич-Кроос, макар и продължаваща да държи високо ниво, е вече на сериозна възраст за футбол. Там грее вече една от големите млади звезди на Европа - Едуардо Камавинга, а с поставянето до него на нидерландския диамант, Мадрид иска да подсигури следващите сезони.

Юнайтед вижда в Гравенберх новия Пол Погба, защото французинът по всяка вероятност си тръгва. Той отказа да поднови договора си в Манчестър.

Райън е поредният продукт на невероятната академия на клуба от Амстердам, който в петък записа мач №1890 поред, в който пуска поне един играч, израснал в собствената школа. Изключителна статистика!