Португалия вероятно ще обяви до часове името на новия си национален селекционер, а то донякъде изненада света на футбола. Испанецът Роберто Мартинес е в Лисабон от събота и е въпрос на подписи да узакони новата си позиция.

Само 39 дни минаха от деня, в който специалистът напусна последното си работно място - като национален треньор на Белгия, в часовете след отпадането в групите на Мондиал 2022 в Катар.

Мартинес е на 49 години, водил е английските клубове Суонси, Уигън и Евертън, като спечели Купата на ФА сензационно с втория от тях. Шест години бе начело на белгийския отбор, пълен с огромен талант, като стигна до трето място в света на първенството Русия 2018 и четвъртфинал на Евро 2020, но отпадна още в първия етап на турнира в Катар.

Португалия се раздели с Фернандо Сантош след сензационното елиминиране на тима на четвъртфинал на Мондиала от Мароко. Този селекционер изведе тима до най-големия му успех - титла на Евро 2016. Но и той, както и Мартинес, се разделиха с работата си след катарското световно първенство със скандали и при полемични обстоятелства. Белгийският лагер бе разкъсван от вътрешни конфликти, които Роберто не успя да овладее. А португалският бе с цъкащата мина "Роналдо" в нея, като опитният Сантош не се притесни да остави на скамейката капризната си суперзвезда в името на отбора.

Федерацията в Лисабон се е обърнала към Мартинес след отказа от Жозе Моуриньо да поеме тима. Специалния не желае да напуска клубния футбол поне още две години - до Евро 2024, като се отдал изцяло на проекта в Рома. Жозе обаче би размислил след европейското в Германия, когато може да бъде отворен за предложение - дали от родината му, дали от друг национален тим.