Валери Божинов днес празнува рожден ден. Значи празнуват всички около него!

Нападателят на Левски заразява с добро настроение, дали от профила си в социалните мрежи с поредното култово видео, дали с лафове от интервюта и пресконференции. А най-често - подобрявайки с няколко октави нивото на позитивизъм и смях в колектива. Такова му е излъчването - позитивно. Не се съмняваме, че днес край него ще е весело.

"Много е важен за атмосферата в съблекалнята", казват за него треньори и съотборници. И наистина е такъв, очевидно.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Трудно е да повярваме, но става на 33 години.

Някак по навик си го възприемаме като "детето-чудо", като някой, от когото се очаква "а-ха" да избухне и да стане суперзвезда. Така си е от гръмовния му дебют в Италия, от онази поява на Евро 2004 в екипа на България, та и досега.

А Божинов вече има зад гърба си 17 години професионален футбол, след като на 22 януари 2002 г. Лече го хвърли в дълбоките води на Серия "А". Нямаше 16 навършени години.

Година по-късно английският в. "Таймс" обяви 10 имена на вундеркинди в спорта, които ще разтърсят следващите две десетилетия. Позна със 7, едно от трите, които не успяха да постигнат чак такъв ефект, бе на българина Валери Божинов. Считаха го за суперталант.

Игра за 15 клуба, а лафовете, с които превземаше телевизионни студия и социални мрежи - десетки пъти повече.

Игра за Ювентус с Дел Пиеро, Недвед, Киелини, Буфон и останалите. Бе част от една планета във футбола, макар и за малко. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В контраст, имаше периоди и във втора лига на Италия, и в родния Ботев (Вр), и като резерва в хърватския Риека, например. Видя и каймака, и дъното на играта. Но поне никога не стана скучен и обикновен.

Бе и в Манчестър Сити, отново с отворена врата към славни времена - в началото на ерата на шейховете там. И до днес го помнят с това как е лепвал прякори на съотборници, вдигал е градуса на настроението в съблекалня с много опитни тартори и никога не му е пукало от нищо.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хитове като "шумение", което употреби при представянето в Левски онзи ден... Като музикалните му етюди в стил "трепни", които превърнаха автомобила му в най-популярното студио за записи в българската интернет среда. Макар и със сръбски хитове!

Божинов си е такъв - натурален, усмихнат и позитивен.

И когато празнува, както е днес, празнуват всички около него.

Във видеото вижте поздрава на Генерал Божигол към Валери Божинов - намигването на Dir.bg към рожденика.