Квалификациите за Световното първенство по футбол в Катар почти завършиха, като вече знаем имената на 29 от 32-та отбора.

Последните три участника ще станат ясни след баражите през месец юни, но въпреки това ФИФА взе решение да не чака, а да проведе жребия още утре.

Той ще се изтегли на 1 април от 19 часа в Доха, когато 32-те топки в урните ще бъдат разпределени в осем групи по четири тима. Церемонията ще може да наблюдавате на живо в ефира на БНТ 1.

За втори пореден Мондиал отборите ще бъдат разпределени по урни не на континентален и регионален принцип, а на база мястото им в ранглистата на ФИФА.

В първа урна ще бъде домакинът Катар и седемте отбора с най-висок ранкинг. Тези тимове ще са водачи в отделните групи, като на катарците предварително ще бъдат в група "А", за да играят в мача на откриването.

Той е насрочен за 21 ноември на стадион "Ал-Байт" в град Ал Кхор, докато финалът е на 18 декември на бижуто "Лузаил" в едноименния изкуствено построен град. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

И така следващите осем отбора според ранглистата ще са във втора, още осем в трета урна, а петте класирали се отбора с най-нисък ранкинг ще са в последната четвърта урна.

Там ще бъдат и трите въпросителни. Това са победителите от двата междуконтинентални баража: Перу - Австралия/ОАЕ и Коста Рика - Нова Зеландия.

Третата въпросителна ще бъде излъчена от европейския бараж, където замесени са отборите на Уелс, Шотландия и Украйна. Там уелските "дракони" очакват във финалната битка един от отложения заради войната мач между шотландци и украинци. Тепърва ще се определя дата за този сблъсък.

При жребия обаче ще съществуват няколко условия.

Отбори от един и същ континент не могат да се изправят един срещу друг с изключение на тези от Европа, които са 13 при осем групи. Все пак има ограничение, че няма как да има повече от два евроепйски тима в една група.

При изтеглянето на всеки един тим компютърът автоматично ще определя дали той може да попадне в първата по ред група, или трябва да бъде разпределян в някоя от възможните спрямо ограниченията.

Всичко това предварително очертава няколко много потенциални топ сблъсъка в групите, защото например отбори като Германия и Нидерландия са във втора урна. Там са и тимове като финалистът от последния Мондиал Хърватия, полуфиналистът от Европейското преди година Дания и двукратният световен първенец Уругвай.

Жребият е много важен и от гледна точка на това, как ще бъдат разпределени отделните потоци. Защото макар топ силите на футбола да не могт да се срещнат в една група, то жребият ще определи какъв да е пътят им от излизането от групата до финала. А именно това понякога се оказва решителният компонент по пътя към световната титла.

Ето как са разпределени отборите по урни и какви ще са вариантите за отделните групи на Мондиала:

Урна 1: Катар (група "А"), Белгия, Бразилия, Франция, Аржентина, Англия, Испания и Португалия

Урна 2: Дания, Нидерландия, Германия, Мексико, САЩ, Швейцария, Хърватия и Уругвай

Урна 3: Сенегал, Иран, Япония, Мароко, Сърбия, Полша, Южна Корея и Канада

Урна 4: Тунис, Камерун, Еквадор, Саудитска Арабия, Гана, Победител от бараж Европа, Победител от бараж Южна Америка - Азия, Победител от бараж Северна Америка - Океания

Снимка: Getty Images/Guliver Photos