Англия потъна в тъга след загубата от Италия във финала на Евро 2020, но за сметка на това поражението на “трите лъва” донесе огромна радост на северните им съседи от Шотландия. Двете страни имат най-старото съперничество в историята на футбола, а по-рано на първенството шотландците взеха точка от англичаните на “Уембли” и макар да отпаднаха още в групите, имаха този повод за гордост в типично свой стил.

Шотландският вестник “Нешънъл” вече влезе в световния новинарски обмен, след като посвети на Роберто Манчини първата си страница ден преди финала. Италианският селекционер бе изобразен като Уилям Уолъс от емблематичната роля на Мел Гибсън в “Смело сърце”.

След като Англия загуби след изпълнение на дузпи, същите тези шотландци отново не пропуснаха да продължат закачката.

Сега от “Нешънъл” предлагат Роберто Манчини да бъде обявен за почетен гражданин на страната заради радостта, която им е донесъл, побеждавайки английските национали.

Освен това от изданието подариха на Манчини и всички от италианския национален отбор доживотен абонамент. 

Самият Манчини бе сдържан на една от пресконференциите, запитан за първата страница и съпоставката му с Уилям Уолъс. Каза, че е “хубава”, но след това добави, че го е накарала да се усмихне. При прибирането на шампионите в Италия пък в интернет се появи снимка от самолета, на която ясно се вижда, че Манчини освен със златен медал на врата е и с въпросния брой на вестника, на чиято първа страница е.

“Нешънъл” допълват, че се радват, че са успели да мотивират по някакъв начин италианците преди победата им над Англия и отново припомнят за доживотния абонамент - нещо, което е далеч по-реално като възможност, отколкото Роберто да стане почетен гражданин, но пък чувството за хумор на шотландците заслужава аплодисменти.

И пак показва, че футболът е всичко друго, но не и “просто спорт”.