Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, призова за незабавни мерки срещу расизма след поредния скандал в Италия.

Вчерашният мач между Удинезе и Милан бе прекъснат за няколко минути, след като част от феновете на домакините от Удине издаваха маймунски звуци и обиждаха на расистка основна френският национал и вратар на "росонерите" от Милано - Майк Менян.

Главният съдия спря мача след грозните сцени, а играчите на Милан решиха да напуснат терена, но няколко минути по-късно се върнаха, когато ситуацията се поуспокои. ВИДЕО ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК >>>

Джани Инфантино веднага реагира на скандала и се зарече за въвеждането на нови и доста строги правила, които предвиждат незабавното прекратяване на мачове и случжебна загуба за отбора, чиито фенове са се провинили.

Към момента ФИФА има въведен протокол за подобни ситуации. Той предвижда мачът да бъде спиран, за да се даде ясен знак на групата фенове, че расистките обиди трябва да спрят.

Протоколът предвижда, че съдията трябва да направи второ спиране, ако проблемите продължат, а при трето спиране мачът може да бъде прекратен и доигран 24 часа по-късно без публика.

Според Джани Инфантино трбява веднага да настъпи промяна в този протокол и реферът да може незабавно да прекратява мачовете и да се присъжда загуба на отбора с провинилите се фенове.

"Заедно с тристепенния протокол за действие, трябва да позволим незабавното прекратяване на мачове и служебна загуба за отбора, чиито фенове са се провинили.

Трябва расизмът по стадионите да стане престъпление по силата на наказателния кодекс във всяка една страна по света, ако тя иска да бъде пълноправен член на ФИФА.

Нашата организация показва пълна солидарност към жертвите на расизъм и всеки вид дискриминация.

Събитията, които видяхме в Шефийлд и Удине в последните дни са неприемливи. Засегнатите играчи и отбори имат пълната ми подкрепа", се казва в изявлението на Инфантино.