Президентът на Професионалната ни футболна лига - Атанас Караиванов, коментира вчерашната пресконференция на Младен Кръстаич.

Ден преди контролата с Албания, селекционерът на родния тим заяви, че не той е проблемът на футбола ни, а чужденците в Първа лига, която няма особен смисъл да съществува, ако в нея не играят българи.

Думите му предизвикаха остри реакции, като особено крайна бе тази на Атанас Караиванов и БПФЛ.

В нея се казва, че Кръстаич многократно е доказал, че не разбира от футбол, а вместо да подаде оставка след позорните загуби, той "закрива" футбола ни.

Ето позицията на Атанас Караиванов след оценката на Кръстаич:

"Договорът на Младен Кръстаич като национален селекционер на България трябва да бъде прекратен веднага след тази пресконференция. Той няма нито реални, нито морални правомощия да дава оценка на футболното първенство на нашата страна. Мога да го уверя, че, по редица критерии, нивото на efbet Лига е по-високо от това в Сърбия и Хърватия, които служителят на БФС ни дава за пример.

Вместо да си подаде оставката, след позорната загуба от Литва в събота в центъра на София, днес Кръстаич реши да "закрива българското първенство" от Албания. Балканска война... Колко чужденци ще играят в отборите на ЦСКА, Левски, Лудогорец или Ботев Враца, няма как да се решава от човек, който през последните месеци с всеки мач ни убеждаваше, че не разбира нищо от футбол. Националният ни отбор никога не е играл толкова слабо и объркано, изборът на титулярен състав, тактика и смени никога не са били толкова пародийни. Жалко за момчетата, които са в безизходица.

В професионалния футбол у нас има картотекирани 711 професионални футболисти, от които 511 в клубове в Първа лига. Броят на чужденците е 180 за Първа и 36 за Втора лига или около 30% от всички играчи, без да броим играчите с аматьорски договор във Втора лига. Проблем на нашите момчета е да се преборят за титулярните си места.

Клубният футбол на Стария континент отдавна не се дели на "местни и чужденци". Човекът, който полага неистови усилия да закрие националния ни отбор, днес ни заплаши, че има опасност да закрием първенството. Имам много приятели сърби, включително и във футбола, с които съм работил заедно. Подобен екземпляр не бях срещал.

Като президент на БПФЛ очаквам реакция на Борислав Михайлов и ИК на БФС и освобождаването на Кръстаич, каквото е и желанието на цялата футболна общественост у нас и феновете на футбола", завърши Атанас Караиванов.