Една от най-ценните реликви около кариерата на Лионел Меси ще отиде на търг в лондонска къща за аукциони, след като самият Лео и семейството му дадоха позволение за това.

Това е прочутата салфетка от ресторант в Барселона, върху която все още ясно се чете текста на първото споразумение - разбира се, неофициално, между клуба и родителите на 13-годишното тогава аржентинско момче.

През декември 2000-а бащата на Лео - Хорхе Меси, кани на обяд в ресторанта Карлос Решак, който е спортен директор на Барса. Таткото е притеснен от липсата на отговор от клуба за детето му, след като то е минало пробите и вече няколко седмици е в академията на каталунците.

А това притеснение идва от дребния ръст и слабата физика на Лео, признавал е по-късно Решак. Момчето има проблем с хормон на растежа и е на специална терапия с инжекции, за да се справи с него.

Но в ресторанта Решак, както и знаменитият мениджър Хосе Мингея, довел в Барса Стоичков, Марадона и Ромарио, подписват салфетката, върху която има следния текст:

"Тук, в Барселона, на 14 декември 2000 г., в присъствието на господата Мингея и Решак, представляващи Барселона, се съгласяваме да подпишем с играча Лео Меси. Условието е да се спазят споразуменията по финансовата част, договорени в този ден."

Салфетката после е занесена от Решак в клуба и се превръща в оформен договор с таткото на Лео, каквато е практиката за футболисти, не навършили 18 години.

Днес тя е в Лондон, в аукционната къща "Bonhams", а през март ще отиде на търг със стартова цена 300 000 британски лири. Очаква се продажбата да стане най-малко за 2 милиона, тъй като колекционерите ще полудеят по артикула.

"Това е едно от най-забележителните неща, които е попадало при нас - призна Йън Елинг, шеф на отдела с артефакти на "Bonhams". - То е просто хартиена салфетка, ако го погледнете така. Но тя е променила живота и кариерата на Лео Меси, настоящето и бъдещето на Барселона, както и е дала едни от най-славните емоции и незабравими футболни моменти на милиарди хора по света. Изумително."