От тук нататък основна цел ще са резултатите, а не обиграването на отбора – с тази конкретно поставена от селекционера Ясен Петров задача българските футболни национали излизат тази вечер в първия си мач за годината.

Контролата от 19:30 часа срещу домакина на Мондиал 2022 Катар ще е показателна за реалните възможности на така наречените „лъвове“, които в последното десетилетие не дават особени поводи да бъдат отъждествявани точно с това могъщо животно.

Ще гледаме двубоя по БНТ 3.

Точно за „сверяване на часовниците“ призова Николай Михайлов, а друг от лидерите в тима - Кирил Десподов, се закани в Катар тимът да даде 200 процента от себе си. Сериозните амбиции са подплaтени и с още един важен факт – липсата на контузени играчи. За първи път, откакто пое отбора преди година, Ясен Петров ще може да използва всичките си козове.

Което обаче е и нож с две остриета – ако българският национален отбор покаже най-доброто си лице и въпреки това загуби двубоя, селекционерът отново ще трябва да отговаря на неудобни въпроси. Затова и Петров все пак си остави вратичка за оправдание при евентуален провал – отборът нямал самочувствие, защото му липсвала подкрепа от феновете.

Вечерта в Доха може да се окаже паметна за трима от повиканите в държавния тим футболисти - Иван Дюлгеров от Черно море, Мики Орачев от Локомотив (София) и Алекс Петков от Арда.

Ако им се гласува доверие, те ще запишат първи минути с националната фланелка.

Прави впечатление и присъствието на Мартин Минчев, който за последно игра в младежкия национален отбор. Силните му игри за Спарта (Прага) обаче логично доведоха до повиквателна при мъжете.

Няма изненада в това, че се появяват нови и нови имена в списъка на Петров. За малко повече от година с повиквателни за българския тим могат да се похвалят цели 43-ма футболисти.

Не знаем дали е някакъв европейски или световен рекорд, но е очевидна идеята - да се опитат максимален брой варианти и да се избистри състав, който да е боеспособен.

Допълнителна мотивация за националите ни ще е и фактът, че ще играят на изключителен стадион. Education City Stadium е едно от най-впечатляващите съоръжения, които ще приемат двубои от Мондиал 2022 тази зима.

Макар да не респектира с капацитета си – само 40 000 зрители, стадионът бе наречен от местните Пустинното бижу.

Заради нетрадиционната си визия, вплела в екстериорния дизайн мотиви както от арабския свят, така и от европейската модернистична култура. Нещо повече - Education City Stadium стана първият в света, който бе оценен с максималните 5 звезди от Световната агенция за устойчиво измерване.

Снимка: Getty Images

Причините са, че това е единственото съоръжение за футбол на планетата, което е изградено с поне 20 процента регенериращи материали и с 50 процента местни суровини. Стадионът вече получи бойното си кръщене с домакинства на мачове от азиатската Шампионска лига, както и с двубои от Световното клубно първенство.

Казано накратко - тази вечер българските национали имат всички предпоставки да покажат възможностите си - вече са обигран и реално подмладен отбор, без контузени лидери, ще се подвизават на перфектен терен и срещу приемлив съперник.

И ако сега "лъвовете" все още са в ролята на футболни форлойфери – просто тестват трасето и не участват в същинското състезание, то може би някога отново ще могат да играят и официални мачове на стадионите от световните първенства.

А дали това ще стане в обозримо бъдеще, до голяма степен ще се разбере още тази вечер.

Снимка: Getty Images