Младежкият национал на България Силвестър Джаспър ще напусне Англия в края на сезона и ще заиграе в Португалия. 21-годишният нападател е роден в Лондон, но майка му е българка и по тази линия се сдоби с роден паспорт, благодарение на който дебютира за страната ни през 2021 година и досега е изиграл четири мача за селекцията на Александър Димитров.

Джаспър е юноша на елитния лондонски Фулъм, като има три мача за представителния тим на "котиджърс", но в последните три сезона неизменно е преотстъпван другаде - в Колчестър Юнайтед, Хибърниън и за последно в Бристъл Роувърс.

Сега стана ясно, че Силвестър е подписал предварителен договор с елитния португалски Портимонензе, който в момента е четиринадесети в класирането на местния шампионат. Сделката му с иберийците е за срок от три години.

Трайна следа точно в този отбор в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век остави друг българин - Пламен Гетов. Майсторът на пряк свободните удари игра за отбора между 1989 и 1991 година, като в 71 мача успя да наниже впечатляващите 34 попадения.

Oсвен Гетов, в Портимонензе са играли още петима българи - Цонко Симеонов, Илия Войнов, Красимир Безински, Милан Кашмеров и Владко Шаламанов.