Кристиано Роналдо влезе в своята "приказка от 1001 нощ" с трансфера в Ал Насър, отваряйки напълно нова страница в кариерата, която даде толкова много на футбола. И на португалеца, разбира се, който вече е милиардер със сделката, по която ще получи около 500 милиона долара за 2 години и половина.

Годишната му заплата в тима от Саудитска Арабия е 217 милиона долара, а мисията - естествено, е той да бъде новото лице на популяризирането на футбола в региона.

Роналдо е в Рияд вече от месец, а първите снимки на него и половинката му Джорджина Родригес дойдоха от местен увеселителен парк, наречен "Riyadh Season Winter Wonderland". На тях се вижда, че наоколо атракционите са празни. И се оказва, че това не е случайно.

Местните медии съобщиха, че клубът е платил за три часа паркът да бъде напълно опразнен и обезопасен от охраната, докато семейството на Кристиано с Джорджина и четирите им деца да се забавляват из него.

Това не е изолиран случай в новото битие на португалската звезда. Още през първата седмица той е поискал да посети местен търговски център, отново заедно с Джорджина. И Ал Насър е осигурил "прозорец", в който да го стори, без в мола да има никой друг. Притесненията са, че асът може да бъде атакуван от ловци на автографи или хора, които искат да се снимат с него.

Търговски център в Рияд

Снимка: Getty Images

А клубът иска да го предпази от всякакви пречки на адаптацията към един и без това доста шокиращ и напълно нов начин на живот, който предлага Заливът.

Роналдо живее в апартамент на хотел "Четири сезона" в центъра на Рияд и засега не се планира това да се промени. Мястото тъне в лукс - 17 огромни стаи, гледка от един от най-високите етажи на сградата, която се издига на общо 302 метра.

Тя е една от най-разпознаваемите в столицата на Саудитска Арабия, а през нощта светещият Небесен мост над нея е отличителна черта на Рияд.

Кристиано и семейството му се ширят в Кралския апартамент - най-скъп в хотела, като цената му е малко над 300 000 долара на месец. В него има практически всичко, от което играчът се нуждае. Включително стая за видеоигри, където децата му могат да изкарат и цели дни, стига да пожелаят.

Както и осигурен денонощен достъп до фитнес залата в хотела, където пък специална част от съоръженията ще бъде по всяко време на разположение само и единствено на Роналдо. И там ще го съпровожда човек от охраната на Ал Насър. Естествено, всеки един от четирите различни ресторанта в хотела, също постоянно пази маса за семейството според неговия избор за деня.

Оказва се, че има проблем пред това да се преместят в самостоятелна къща, въпреки че няколко такива варианта вече са предложени от Ал Насър. Клубът ще изчака и ще консултира такава възможност с кралското семейство на Саудитска Арабия заради законите в страната. Те не позволяват съжителство под един покрив на мъж и жена, които нямат официално брак, какъвто е случаят с Кристиано и Джорджина.

Но няма законова пречка двамата да делят апартамент в хотел, както е за всички гости на града и страната.

Хотел "Четири сезона" грее с огромния си Небесен мост като една от най-отличителните сгради в Рияд

Снимка: Getty Images

Почти невероятно звучи е да не бъде направено изключение за тази двойка, след като държавата застана зад трансфера и дори се говори, че плаща немалка част от сумите по него. Шейховете от Рияд знаят, че пристигането на Роналдо работи страхотно добре за репутацията на страната, не само във футболно отношение. Просто е въпрос на време Кристиано, Джорджина и децата им да бъдат настанени в новия им дом. 

Градът е огромен и трафикът понякога прави пътуването през него ужасно сложно. Кристиано има назначен личен шофьор, който е в хотела също и е готов по всяко време да откара където е необходимо звездата. Естествено, с охрана, също назначена от клуба.

Досега излизанията на Роналдо извън ангажиментите му към тренировки и мачове се броят на пръстите на едната ръка, твърдят местните медии. Едно или две посещения в молове (затворени), онова в увеселителния парк, както и пътуване до Стария град, за да разгледат крепостите и дворците там. Ако последното се е случило, не е отразено в профилите в социалните мрежи нито на Кристиано, нито на Джорджина. А и вероятно е било в тъмната част на денонощието, защото през деня около тези забележителности е пълно с туристи - нещо, от което Ал Насър за момента се стреми да пази луксозната си суперзвезда.

Според един от чужденците във футбола в Саудитска Арабия - треньора на Ал Шабаб Висенте Морено, адаптацията към страната, порядките, законите и режима в самата игра, не е никак лесна.

"Първото, с което се сблъскваш, е жегата - казва испанецът, който водеше и Еспаньол в родината. - През някои месеци температурите стигат до 50 градуса. Не се излиза никъде. През останалото време пак е много топло, но и специфично за региона, времето е тежко - диша се трудно.

В такива условия тренировъчният цикъл се променя, а заниманията трябва да са основно вечер. Мачовете - също. А това изменя и режими на хранене, на възстановяване... Като добавим и религията, която променя още повече храненето на футболистите в определени периоди от годината. Сложно е.

Суперзвездата вече играе за новия си клуб Ал Насър

Снимка: Getty Images

На Кристиано няма да му е лесно да свикне тук. Всичко е различно. Хората имат навици, които ние не познаваме. Организацията на деня е съвсем различна. Нито като футбол, нито като ежедневие, това е познато на европейците.

Градът е огромен, много странен и с друго излъчване от това, което имаме в Европа. Роналдо ще живее в нещо като отделен балон от останалия свят. С всички нас е така до голяма степен, откакто сме тук."

Разбира се, срещу 217 милиона долара на година, това едва ли е най-лошото, което може да ти се случи.

Според португалските медии единственото притеснение на Роналдо преди да подпише контракта, е било за това как тези 2 години и половина ще се отразят на децата му. Те са общо пет, като най-големият Кристиано-младши (12 г.), близнаците Ева и Матео (5), както и Алана Мартина (също на 5), са в Рияд и ще бъдат там до края на контракта на таткото с Ал Насър. Това означава - търсене на училище в Дипломатическия квартал за най-големия, нов начин на живот и среда за децата. Дъщеричката им Белла, която се роди през май миналата година, остава в Португалия засега.

И просто като десерт на цялата тази история - нещо като съвременна препратка към "Приказките от 1000 нощ". Роналдо на терена вече изигра първите си мачове, вкара и дебютния си гол от дузпа за Ал Насър в официален мач. Феновете ще пълнят стадионите, разбира се, за да го видят, защото в страната футболът е изключително популярен и от преди идването на португалеца.

Но се случи и куриоз - по време на загубата с 1:3 от Ал Итихад няколко хиляди фенове на противниковия отбор скандираха "Меси, Меси". Очевидно дори в новия живот и напълно новия свят, в който Кристиано прекрачи, най-голямото съперничество, маркирало цялата му кариера, няма как да бъде изтрито.

Суперзвездата вече играе за новия си клуб Ал Насър

Снимка: Getty Images

Новият живот на Кристиано е друга планета, сравнен с досегашния в Португалия, Мадрид, Манчестър и Торино

Снимка: Getty Images