Русия започна с убедителна победа участието си на Мондиала.

Сборная победи Саудитска Арабия с 5:0, а за играч на мача бе избран Денис Черишев. 27-годишният играч се появи в игра в 24-та минута, заменяйки контузилия се Алан Дзагоев и вкара два гола, като вторият бе истински шедьовър.

Черишев е юноша на "Реал" (Мадрид), а в момента играе за "Виляреал". Той е син на бившия руски национал Дмитри Черишев, който отива да играе в "Спортинг" (Хихон), когато Денис е на 5.

Съзнателният му живот преминава в Испания, а след вчерашните му два гола, "Marca" извади от архивите си интервю с Денис Черишев от 2011-а.

То е направено след дебюта на играча за младежкия национален тим на Сборная, а по това време той е най-перспективната юноша в школата на "Реал".

Абзацът, който грабва внимание на всички е:

"Странно бе да играя за Русия. Футболът там е доста по-различен от този, на който съм научен в "Реал". С мача си за страната, не искам да затворя пътищата си към националния тим на Испания.

Целият ми съзнателен живот премина в Испания. Истината е, че се чувствам испанец. Имам много роднини в Русия, но единственото руско в мен е името".

Тогава той е едва 20-годишен, а година по-късно избира да играе за Русия, което е окончателното му решение.

Вчера той бе герой за Русия, а пък Жозе Моуриньо побърза да си припише заслуги за това.

"Черишев играеше в дубъла на "Реал", когато бях треньор в Мадрид. Викнах го в първия тим за мачовете за Купата на краля, при мен направи своя дебют. Забележително момче, много бърз и уверен в действията си.

Той е наследил тези гени от баща си. Тогава трябваше да вземе решение за коя страна да играе. Аз винаги казвам на играчите - направете това, което ви подсказва сърцето, не слушайте другите. Не трябва да се играе за страна, която ти е чужда. Денис взе правилното решение и днес е може би най-щастливия човек в света", коментира Моуриньо