Асоциацията на българските футболни съдии излезе със становище след вчерашното решение, което остави петима рефери без права до 31 март.

Спирането на правата на въпросните съдии бе направено с мотива, че това е еднолично и изрично нареждане на Борислав Михайлов, с което Съдийската комисия към БФС се е съобразила. Не стана ясно защо точно тези петима рефери са наказани, а по ирония на съдбата, един от тях в лицето на Ивайло Стоянов, бе четвърти рефер на мача между Реал Сосиедад и Манчестър Юнайтед в Лига Европа.

Това се случи няколко часа след решението на Михайлов, като по този начин реферът със спрени права в България, бе част от съдийската бригада на мача от топ европейско ниво.

Становището на Асоциацията е насочено към БФС и председателят на Съдийската комисия Виктор Кашай именно заради тези техни действия и неоснователното спиране на правата на тези рефери.

В него се казва, че футболните съдии не могат да стават изкупителна жертва в опитите на БФС да тушира напрежениеот с отделни клубове.

Актът бе определен за срамен, а ето и какво пише Асоциацията на реферите:

"По повод съобщението от 03.11.2022г. на сайта на БФС, че Съдийската комисия при БФС е решила да спре съдийските права на петима футболни съдии от ранглистата на Първа професионална лига, Асоциацията на съдиите по футбол в България заявява пред футболната и футболно-съдийската общности, че такова решение не е взето на заседание на Съдийската комисия, въпреки желанието на авторите на съобщението, да му предадат такъв вид.

Остава изводът, че решението е взето еднолично или от Председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай, или от Президента на БФС Борислав Михайлов, като в първия случай това противоречи на Правилника за организацията и дейността на СК при БФС, а във втория на Конвенцията на УЕФА за футболното съдийство, защото представлява грубо вмешателство в работата на една независима институция, каквато трябва да бъде Съдийсктата комисия. Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт".