Софийски градски съд анулира решенията от конгреса на БФС, свикан само от 76 клуба въпреки отмяната от централата, на 18 март. И обърка още повече ситуацията в битката за поста на №1 в играта у нас.

Тогава, в един пореден странен за футболното ни управление ден, шефовете на БФС не пристигнаха в НДК, но там бяха Димитър Бербатов и щабът му, както и въпросните клубове, които го подкрепят.

Решението на съда е, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено.

И така е опорочена възможността да се проведе нормално заседание, като е създадена неяснота за провеждането му.

И това е довело до опорочаване на валидността на заседанието, което все пак се проведе алтернативно и избра Бербатов за президент.

Предстои обжалване в двуседмичен срок.

Самият Бербатов съобщи за съдебното решение с публикация във Фейсбук.

"Въпреки че се е съгласил с аргументите ни, съдът е стигнал до погрешения извод, че незаконосъобразните действия на администрацията на БФС са опорочили валидността на решенията на Конгреса - пише рекордьорът по голове за националния отбор. - На тези единствени основания, вменени изцяло във вина на БФС, съдът е отменил взетите от Конгреса решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Предстои обжалване пред Софийския апелативен съд.

С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022г. БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение."

Така ситуацията, ако опитаме да внесем някаква яснота в нея, би следвало да изглежда така.

Борислав Михайлов е с изтекъл мандат за президент от февруари тази година. Но още ръководи БФС, позовавайки се на обжалването на предишно съдебно решение, което анулира извънредния конгрес от октомври 2021-ва, който бе спечелен от него срещу опонента Бербатов. Този апел тече в момента. Конгресът с избраник Бербатов също е невалиден с днешното решение, като също започва обжалване.

Ако и двете не сполучат, трябва да бъде свикан конгрес в 40-дневен срок и да има избори за нов ръководител на футбола ни.