Трагедията в Индонезия, при която 125 души загинаха по време на футболен мач, се е случила заради употребата на сълзотворен газ от страна на полицията. Това стана ясно след приключване на разследването на случая от страна на местните власти.

Новината бе оповестена лично от Мохамад Махфуд Махмудин, който е министър на националната сигурност на страната. Разследващият екип е включвал политически експерти, хора от футбола, както и представители на службите за сигурност.

Инцидентът се случи по време на дербито между Арема Маланг и Персебая Сурабая, игран ан стадион "Канджурухан" в град Маланг в Източна Ява.

Експертите от химическата експертиза все още проучват токсичността на използвания от полицията газ. Резултатът от нея обаче няма да намали заключението, че множеството смъртни случаи са в резултат именно на сълзотворния газ.

Местната футболна федерация и индонезийските власти трябва да отговарят как и защо е използван газ вътре в стадиона, след като тази практика е абсолютно забранена от ФИФА. След разпити на участващи полицаи е станало ясно, че те не са били наясно със забраната.

Полицията се опита да омаловажи ролята си в трагедията, посочвайки, че вратите на стадиона са прекалено тесни.