След отнемането на 4 точки от актива на Нотингам Форест в понеделник, хаосът във Висшата лига стана пълен. Или поне в онази част от класирането, която е най-деликатна. Битката за оцеляване вече е напълно непредвидима, а и не зависи само от резултатите на терена.

Отзад напред:

20-ият Шефийлд Юнайтед е много закъсал с 14 точки, но дори той има шансове за оцеляване.

19-и е Бърнли със 17 точки.

18-и вече е Форест с 21, като четири са отнети, но срещу това решение има апел.

17-и е Лутън с 22.

16-ият Евертън има 25, като е с 6 отнети. Те бяха 10, но четири бяха върнати след жалбата на клуба.

15-ият Брентфорд изглежда като последният замесен в битката с неговите 26 точки.

Евертън обаче чака и второ решение на същата независима комисия, която разследва допълнителни обвинения в нарушения от клуба. Очаква се до 11 април да има решение и по този казус. И - евентуално, "сините" от град Ливърпул да загубят административно пак точки.

Обжалванията са сигурни и от Форест, и от Евертън. А крайният срок да се произнесе по тях съответният орган, е 24 май. Това е пет дни след края на сезона във Висшата лига и, без много обяснения е ясно, това носи допълнителен хаос в цялата ситуацията.

Защото може да се стигне до сценарий, в който някой празнува оцеляване, но пет дни по-късно научава, че изпада. Или пък да е изпаднал, а на 24 май да чуе, че е спасен. Без да има мач.

Пол Фокнър, който бе изпълнителен директор на Форест преди години, а днес е съветник на няколко клуба именно по финансовите въпроси, е "удивен" от решението за отнетите точки на Нотингам.

"Невероятно е, че това се случи. Дори да е имало нарушения през посочения период, абсурдно е да са били сериозни като суми. Вероятно става дума за милион или два в повече от позволените разходи. В този период не съм бил в клуба, но съм наясно как оперира той и как всеки трансфер се преценява и съобразява с правилата", твърди Фокнър.

И добавя:

"Това е несправедливо, но не само към Форест. А към всички отбори в тази част от класирането. Представете си картината - Лутън се спасява в последния мач, феновете празнуват, играчите плачат от радост, мениджърът организира парти, а градчето пее и танцува. И след няколко часа разбират, че са изпаднали. Без да са загубили правото да са във Висшата лига на терена. Не мисля, че някой иска да види това, просто не е справедливо."